AZ ÉLTETŐ VÍZ

2021.03.22

Ma van a víz világ napja! Nagyon örülök neki, hogy erről a csodáról írhatok nektek. 

Az egészségtudatos élet egyik pillére. Víz nélkül nincs élet!  Szépségünk, egészségünk őre! 

  A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid (latinul: aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. 

Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes állapotban olvadáspontja 0 °C, forráspontja 101,3 kPa nyomáson 100 °C. Egészen −48 Celsius-fokig túlhűthető.[5]

A "víz" megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik; szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekulák alkotják. A víz amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.

 A folyadék és szilárd halmazállapotban lévő víz két nagy csoportra osztható a kőzetburok kémiailag kötött vizére és a felszíni vízkészletre. Előbbi mennyisége nehezen határozható meg, becslések szerint a felszíni vízkészlet 15-50%-a lehet. A felszíni vízkészlet jól ismert, összesen kb. 1.384.000.000 km3 víztömeget jelent.

% -os megoszlása

97,4 óceánok és tengerek
2 magashegységi és sarkvidéki jég
0,58 felszín alatti szabad vizek
0,02 folyók, tavak, légkör, élőlények 
A  tengerekben és óceánokban jelen lévő víz magas sótartalma miatt közvetlenül nem alkalmas sem ivóvíz-, sem ipari víz-felhasználásra, még mezőgazdasági célokra sem. 
Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 4 olyan EU-s ország is van, ahol - a hosszú távú éves átlagot nézve - kevesebb mint 1700 köbméter jut egy lakosra: ezek Lengyelország, Csehország, Ciprus és Málta.
Magyarország szerencsés helyzetben van, 10 000 köbméter / fő feletti vízkészletünkkel ugyanis nem kell aggódnunk vízhiány miatt. Ennek ellenére akadnak olyan európai országok, amelyek még nálunk is kiváltságosabb helyzetben vannak: Az EU-s első helyezett Horvátország 27 000 köbméter / fővel. Ennek közel háromszorosával, mintegy 80 000 köbméter / fő vízkészlettel rendelkezik Norvégia. Topp egy : IZLANDA VÍZIVÁS HATÁSAI AZ EGÉSZSÉGÜNKRE!

    Üzemanyaga az agynak.


   Dr. Corinne Allen a természetes egészség és táplálkozás nemzetközi kutatója, az agystimulációs technikák doktora szerint, agysejteknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint a test többi sejtjének, amit a víz biztosít a leghatékonyabban. Azért is fontos a megfelelő folyadékbevitel, mert az elme nem képes tartalékolni a vizet, folyamatosan arra a mennyiségre hagyatkozik, amit a szervezet tőlünk kap. Ha az agy gond nélkül használhatja a szervezet víztartalékát, akkor gyorsabb és tisztább gondolkodásra leszel képes, jobban tud koncentrálni, és a kreativitás is nő!

   Ha ködösnek érzed a fejed, rád tör a délutáni fáradtság, feszült, stresszes és érzelmileg instabil  leszel, nem tudsz fókuszálni, elálmosodsz, vagy fáj a fejed, azzal az agyad a dehidratáltságot jelzi. Amint felébredtél, a napot indítsd 3,5-5 deci víz elfogyasztásával, és a nap folyamán is mindig legyen a közeledben víz. Főleg akkor, ha olyan munkád van, ami sok mentális aktivitást - gondolkodást, koncentrációt - igényel! 

   Elűzi a depressziót!

   Azzal együtt, hogy a dehidratáció negatívan befolyásolja az agyi működést, nyilvánvaló, hogy az érzelmekre és a kedélyállapotra is rossz hatással van. Az összefüggést a hormonoknál kell keresni: a dolognak a szerotoninhoz és a triptofán aminosavhoz van köze. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, amelyből ha kevés termelődik a szervezetben, az depresszióhoz vezet. A triptofán az agyba az agy-vér gáton keresztül jut be, és itt alakul át szerotoninná, ha azonban a test dehidratált - nem kap elég vizet -, a triptofán bejutása az agyba akadályozva van. A dehidratáltság egyébként a triptofán hiányát is okozza a szervezetben. Mivel a test víz hiányában nem képes megfelelően méregteleníteni, a triptofánt mint antioxidánst használja fel a méreganyagok eltávolítására. A máj ilyenkor egyéb esszenciális aminosavakat is felhasznál a detoxikációhoz, és kutatások szerint az aminosavak állandó hiánya levertséghez, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ezért igyál naponta legalább két liter vizet, meglátod, ha a szervezeted elég folyadékot kap, boldogabb leszel!

   Leviszi a vérnyomást.

   Ha kevés vizet iszol, az növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, mivel a szervezeted a nátrium visszatartásával reagál. A víz segít megelőzni a dehidratáció által okozott magas vérnyomást. Ha naponta nyolc-tíz pohár - 2,5 decis - vizet megiszol, már az is sokat segít a megelőzésben.


   Ízületi fájdalmak ellenszere.

   A dehidratáció is okozhat ízületi problémákat, mivel a csigolyák között folyadék található és az ízületi porcokat is mintegy 80%-ban víz alkotja. A folyamatos dehidratált állapot következtében az ízületek nem működnek olyan jól - nincs meg a kellő lengéscsillapítás. Ez eredményezi az ízületi fájdalmakat. Elegendő víz napi fogyasztásával viszont elkerülhetők az ízületi fájdalmak.

   Csillapítja az asztmát, az allergiát.

   Ha a tested dehidratált, a légútaid túl vannak terhelve. Ez azért van, mert a tüdő ilyenkor azon dolgozik, hogy minél kevesebb vizet adjon le légzéssel, hiszen így próbálja minimalizálni a leadott folyadékmennyiséget. Ez a fajta megterhelés súlyosbítja az asztmát és az allergiát is, ezért ha ezek valamelyikével küzdesz, nagyon fontos, hogy figyelj az elegendő napi vízmennyiségre.

    Gyomor problémákra is kiváló.

   A gyomornak és a beleknek is szükségük van vízre a megfelelő működéshez. Ha nem kapnak eleget, emésztési problémák és székrekedés is jelentkezhet. Ha nem jut elég víz a szervezetedbe, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz.

   Vesekő ellen vízet!

   Ha valakinél húgyúti fertőzés alakul ki, az orvos elsődleges és legfontosabb tanácsa, hogy igyon sok vizet, mivel az szépen átmossa a teljes kiválasztó szervrendszert. A vesekő fő okozója is a vízhiány: a betegség főleg azoknál jelentkezik, akik nem isszák meg a napi ajánlott folyadékmennyiséget - nőknél 2,2 liter, férfiaknál 3 liter - egy nap alatt. A dehidratáció hosszú távú szövődménye lehet a veseleállás is, ami már életveszélyes állapot.

   A gyomornak és a beleknek megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges a víz.

   Majd erről egy külön blogban írok még nektek!

   Áldásos hatásáról beszéljen inkább ez a gyönyörű idézet.

                              ,,Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod.

                                Nem lehet meghatározni téged.

                                Megízlelnek anélkül, hogy megismernének.

                                Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy!"

                                                                                                   /Antoine de Saint-Exupéry/

   Azt tudom, hogy én nagyon szeretem a finom víz ízű vizet!