AZ ÉLTETŐ VÍZ

2021.03.22

Ma van a víz világ napja! Nagyon örülök neki, hogy erről a csodáról írhatok nektek. 

Az egészségtudatos élet egyik pillére. Víz nélkül nincs élet!  Szépségünk, egészségünk őre! 

  A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid (latinul: aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. 

Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes állapotban olvadáspontja 0 °C, forráspontja 101,3 kPa nyomáson 100 °C. Egészen −48 Celsius-fokig túlhűthető.[5]

A "víz" megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik; szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekulák alkotják. A víz amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.

 A folyadék és szilárd halmazállapotban lévő víz két nagy csoportra osztható a kőzetburok kémiailag kötött vizére és a felszíni vízkészletre. Előbbi mennyisége nehezen határozható meg, becslések szerint a felszíni vízkészlet 15-50%-a lehet. A felszíni vízkészlet jól ismert, összesen kb. 1.384.000.000 km3 víztömeget jelent.

% -os megoszlása

97,4 óceánok és tengerek
2 magashegységi és sarkvidéki jég
0,58 felszín alatti szabad vizek
0,02 folyók, tavak, légkör, élőlények 
A  tengerekben és óceánokban jelen lévő víz magas sótartalma miatt közvetlenül nem alkalmas sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra, még mezőgazdasági célokra sem. 
Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 4 olyan EU-s ország is van, ahol - a hosszú távú éves átlagot nézve - kevesebb mint 1700 köbméter jut egy lakosra: ezek Lengyelország, Csehország, Ciprus és Málta.
Magyarország szerencsés helyzetben van, 10 000 köbméter / fő feletti vízkészletünkkel ugyanis nem kell aggódnunk vízhiány miatt. Ennek ellenére akadnak olyan európai országok, amelyek még nálunk is kiváltságosabb helyzetben vannak:
 • Az EU-s első helyezett Horvátország 27 000 köbméter / fővel.
 • Ennek közel háromszorosával, mintegy 80 000 köbméter / fő vízkészlettel rendelkezik Norvégia.
 • Topp egy : IZLAND

  • A VÍZIVÁS HATÁSAI AZ EGÉSZSÉGÜNKRE!

  AZ AGYI FUNKCIÓK ÜZEMANYAGA

   Dr. Corinne Allen a természetes egészség és táplálkozás nemzetközi kutatója, az agystimulációs technikák doktora szerint, agysejteknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint a test többi sejtjének, amit a víz biztosít a leghatékonyabban. Azért is fontos a megfelelő folyadékbevitel, mert az elme nem képes tartalékolni a vizet, folyamatosan arra a mennyiségre hagyatkozik, amit a szervezet tőlünk kap. Ha az agy gond nélkül használhatja a szervezet víztartalékát, akkor gyorsabb és tisztább gondolkodásra leszel képes, jobban tud koncentrálni, és a kreativitás is nő!

   Ha ködösnek érzed a fejed, rád tör a délutáni fáradtság, feszült, stresszes és érzelmileg instabil  leszel, nem tudsz fókuszálni, elálmosodsz, vagy fáj a fejed, azzal az agyad a dehidratáltságot jelzi. Amint felébredtél, a napot indítsd 3,5-5 deci víz elfogyasztásával, és a nap folyamán is mindig legyen a közeledben víz. Főleg akkor, ha olyan munkád van, ami sok mentális aktivitást - gondolkodást, koncentrációt - igényel! 

   Elűzi a depressziót

   Azzal együtt, hogy a dehidratáció negatívan befolyásolja az agyi működést, nyilvánvaló, hogy az érzelmekre és a kedélyállapotra is rossz hatással van. Az összefüggést a hormonoknál kell keresni: a dolognak a szerotoninhoz és a triptofán aminosavhoz van köze. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, amelyből ha kevés termelődik a szervezetben, az depresszióhoz vezet. A triptofán az agyba az agy-vér gáton keresztül jut be, és itt alakul át szerotoninná, ha azonban a test dehidratált - nem kap elég vizet -, a triptofán bejutása az agyba akadályozva van. A dehidratáltság egyébként a triptofán hiányát is okozza a szervezetben. Mivel a test víz hiányában nem képes megfelelően méregteleníteni, a triptofánt mint antioxidánst használja fel a méreganyagok eltávolítására. A máj ilyenkor egyéb esszenciális aminosavakat is felhasznál a detoxikációhoz, és kutatások szerint az aminosavak állandó hiánya levertséghez, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ezért igyál naponta legalább két liter vizet, meglátod, ha a szervezeted elég folyadékot kap, boldogabb leszel!

   Leviszi a vérnyomást

   Ha kevés vizet iszol, az növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, mivel a szervezeted a nátrium visszatartásával reagál. A víz segít megelőzni a dehidratáció által okozott magas vérnyomást. Ha naponta nyolc-tíz pohár - 2,5 decis - vizet megiszol, már az is sokat segít a megelőzésben.


   Ízületi fájdalmak ellenszere

   A dehidratáció is okozhat ízületi problémákat, mivel a csigolyák között folyadék található és az ízületi porcokat is mintegy 80%-ban víz alkotja. A folyamatos dehidratált állapot következtében az ízületek nem működnek olyan jól - nincs meg a kellő lengéscsillapítás. Ez eredményezi az ízületi fájdalmakat. Elegendő víz napi fogyasztásával viszont elkerülhetőek az ízületi fájdalmak.

   Csillapítja az asztmát, az allergiát

   Ha a tested dehidratált, a légutaid túl vannak terhelve. Ez azért van, mert a tüdő ilyenkor azon dolgozik, hogy minél kevesebb vizet adjon le légzéssel, hiszen így próbálja minimalizálni a leadott folyadékmennyiséget. Ez a fajta megterhelés súlyosbítja az asztmát és az allergiát is, ezért ha ezek valamelyikével küzdesz, nagyon fontos, hogy figyelj az elegendő napi vízmennyiségre.

   Gyomorfekély és székrekedés megelőzésére

   A gyomornak és a beleknek is szükségük van vízre a megfelelő működéshez. Ha nem kapnak eleget, emésztési problémák és székrekedés is jelentkezhet. Ha nem jut elég víz a szervezetedbe, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz.

   Vízzel a vesekő ellen

   Ha valakinél húgyúti fertőzés alakul ki, az orvos elsődleges és legfontosabb tanácsa, hogy igyon sok vizet, mivel az szépen átmossa a teljes kiválasztó szervrendszert. A vesekő fő okozója is a vízhiány: a betegség főleg azoknál jelentkezik, akik nem isszák meg a napi ajánlott folyadékmennyiséget - nőknél 2,2 liter, férfiaknál 3 liter - egy nap alatt. A dehidratáció hosszú távú szövődménye lehet a veseleállás is, ami már életveszélyes állapot.

   A gyomornak és a beleknek megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges a víz.

   Majd erről egy külön blogban írok még nektek!

   Áldásos hatásáról beszéljen inkább ez a gyönyörű idézet.

   ,,Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod.

   Nem lehet meghatározni téged.

   Megízlelnek annélkül, hogy megismernének.

   Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy!"

   /Antoine de Saint-Exupéry/

   Azt tudom, hogy én nagyon szeretem a finom víz ízű vizet!