TŰZ A GYOMORBAN

2021.11.22

A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

Ha  egy olyan égő fájdalmat érzünk, ami nem feltétlenül csak a gyomrot érinti, hanem kiterjed a torokra is, és a szájban keserű érzést érzünk, kellemetlen a leheletünk, akkor savtúltengéssel állunk szembe! Sokszor a fájdalom a hasunkba sugárzik, amelyet hányinger is kísérhet.  Jelentkezhet alkalmanként, de rendszeresen is. A fűszeres, zsíros ételek fogyasztása, valamint a paradicsom, a csokoládé, a citrusfélék és hagymafélék könnyen kiválthatják . A refluxot fontos kezelni, hiszen a nyelőcső és a gyomor fekélyesedését, bevérzését és hegesedését is eredményezheti. 


A gyomorszáj, vagyis a gyomor nyílása a nyelőcső felé záróizommal rendelkezik. Ez a záróizom gondoskodik róla, hogy a gyomor által megemésztett táplálék és a gyomorsav ne juthasson vissza a nyelőcsőbe.

A gyomorsav a gyomorfalban termelődik, főként éjszaka, a gyomor nyálkahártyájában tárolódik, nappal igény szerint elválasztódik, és a gyomor belsejébe kerül. Mennyisége számos tényezőtől függ. Dohányzás, túlzott alkohol, kávé fogyasztás, fűszeres ételek, stressz stb. A légzés elégtelensége szintén savtúltengést eredményezhet (respirációs acidózis). Ilyen betegségek pl. a krónikus bronchitis, orrpolip, orrsövényferdülés, krónikus arcüreggyulladás stb.

Sajnos a XXI. század civilizációs betegsége.

 Felborul a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Mi történt? Mi vezetett idáig?

Egyre kisebb arányban szerepelnek a táplálékban a semleges vagy bázikus élelmiszerek (zödségek). Illetve a megváltozott környezeti tényezők hatására/pl. savas esők/ a talaj és azon termelt zöldségek, gyümölcsök ásványi, nyomelem tartalma lecsökkent.. Pedig ezeknek az anyagoknak létfontosságú szerepe van a bázikus tartalékaink képződésébe. 

Tudtátok ? 

Túlsavasodás a csontokra is veszélyes lehet.

Nem beszélve az izületek,  kötőszövetek, izmok károsodásáról. Pl. rheumatoid arthritis, köszvény, fibromyalgia  rheumatica stb.

Mit tehetünk?

Lugosító ételek fogyasztása.

Mandula, mandulatej.

Kiváló lugosító.
Kiváló lugosító.

Ha lúgosító étel felsorolást keresel, a mandula szinte az első helyen áll. 

Nagy örömünkre a Balaton Felvidéken sok terem belőle. 

Nem kell marékszámra enni, csupán pár darabot étkezés közben elégséges elfogyasztani.


Avokádó.

Articsóka, rukola, spárga, bazsalikom, kelkáposzta, zeller, cékla, mind- mind kiváló lúgosító hatású.

Az artcsóka, növeli a szervezet pH értékét. Remek antioxidáns, tisztítja a májat, segíti az emésztést.

Vagy például a rukkola tele van ,kalciummal és A vitaminnal. Nem véletlenül sokszor a tejtermékekkel azonosítjuk.

Avokádó mellett a spárga , a fokhagyma, a paradicsom is számításba jöhet.
Avokádó mellett a spárga , a fokhagyma, a paradicsom is számításba jöhet.

 

Chia mag: A Közép- és Dél-Amerikában őshonos chia mag számos egészségre való jótékony hatással rendelkezik, magas rosttartalmú, "superfood"-ként is ismert reform étel.  Növeli a teltségérzetet, segíthet a fogyókúrában Segít a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.  Hatékony depresszió ellen Javítja az emésztést és optimalizálja az anyagcserét. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik. Én nagyon szeretem, nekem jó tapasztalataim vannak , a zabkorpa és chia  mag keverékével!

Gyömbér: Ha megkeresitek az oldalamon a blogok között a gyömbért, akkor sok hasznos információt találtok!  pH lúgos víz, lúgosító étrend, lúgosító diéta csökkentheti a savkiválasztást.  Régebben a testi munka során a verejtékkel, izommunkával és a légzéssel jelentős mennyiségű sav került ki a szervezetből. A modern civilizációk életmódjából fakadóan a fizikai munka, a folyadékbevitel, az oxigén felvétel csökkent, lényegében a savbevitel és - kiválasztás közötti egyensúly eltolódása lépett fel. Ezt fokozza az alacsony folyadék bevitel és a mozgás hiánya is.  Légúti betegségek is egyre gyakoribbak, allergia, asthma, krónikus bronchitis, orrpolip, emphyséma, tüdőtágulás, orrsövényferdülés stb.

A testünk az anyagcsere folyamataival folyamatosan savakat termel: Ilyenek a szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav, gyomorsav, aldehidsav, kénsav, oxalátsav stb. A vesénk által kiválasztott vizelet pH értéke 4,8-7,5 között mozog. Érdekesség, hogy pl. a kávé és a sör pH-értéke 4,0, azaz savasabb, mint a vese által produkált legsavasabb vizelet, amit még kiválasztani képes!!! ( A cola kémhatása 2).


Ha a sejtek anyagcseréje gátolt és lassú, szervi elváltozások, elfajulások léphetnek fel és károsodik az immunrendszer is, ami immunológiai problémák formájában (gombásodás, candidosis, kandida, fogékonyság fertőzésekre, allergiás reakciók, daganat képződés) jelentkezik.

A savasodás első jele a fáradékonyság, majd a sejtek érzékenység fokozódása. A savasodás előrehaladtával jelentkeznek a krónikus gyulladások, és a degenerativ szöveti károsodások. Végül a savasodás, jóindulatú daganatok és rosszindulatú daganatok megjenésében nyilvánulhat meg.


 Nagyon fontos lenne, hogy ősszel tavasszal mindenki tartson egy tisztító kúrát!

Ezzel sokat tehetünk az anyagcserénk tökéletesítéséért!

Régi öregek könnyen megoldották ezt a jelenséget! Ez nem volt más mint a böjt. 

A modern kor emberének programokra van szüksége!

Ehhez kiváló program a C9, illetve F15 életmódváltó program!

A végére pedig visszatérünk kedvenc mondásomhoz: ,,Amit eszel azzá leszel!"

Ez az ábra nagy segítség abban, hogy mit tehetünk a jó emésztésért, a tökéletes anyagcseréért!

Jó ,,tűzoltást," ha egy mód van rá, ne gyógyszerekkel, hanem életmód váltással.