
SÜTŐTÖK
Emlékszem gyerekkoromban nem telt el úgy hét, hogy az Édesanyám ne sütött volna úritököt!
Miért úritök? Nem tudom, csak azt tudom, hogy méz édes volt, a sparhelt ajtón keresztül az egész
konyhát belengte az illata. De jó is volt! Állítólag kevés helyen fordul már elő ez a fajta.

Termesztésére nagyon oda kell figyelni , mert ellenkező esetben úgy jár a termesztő, mint a Tanú című
filmben a magyar narancs termesztői.
/ ,,Nem olyan sárga, nem olyan édes, de a miénk."/
Akkor érett, ha a körmünkkel nem, vagy csak nehezen tudjuk felsérteni. Azt tartják, amelyik tök
augusztus közepére nem éri el a maximális méretét, az étkezési célra már nem lesz alkalmas.
Emlékszem csumája száraz, karószerű volt, amikor beérett. Látszott rajta, hogy tápanyagot már nem
szállít, míg az éretlen tök csumája zöld és erősen erezett. Héja szürke színű, általában 5-10 kg-os, 6-10
részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten
alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.
A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai például a főzőtök, cukkini, görögdinnye és az uborka. A sütőtök gazdag ásványi anyagokban, és vitaminokban, mint például a kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav. A sütőtöknek számos fajtája létezik, és mindegyiket más célra érdemes felhasználni.
Sütőtök fajták
Nagydobosi:

Magyarországon a nagydobosi sütőtök számít a "hagyományos sütőtöknek". A nagydobosi sütőtök héja szürke színű, általában 5-10 kg-os, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.
Kanadai sonkatök:

A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy darab, míg más fajták akár 5-10 kg-osak is lehetnek. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag a húsa, és krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekben, ahol a sütőtököt pürésíteni kell.

Sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve
fogyasztanak. A sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági)
érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra.
Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév.
Amerikában a Halloween ünnepekkor kivájt töklámpásokat is sütőtökből készítik, ezek azonban jórészt
a termesztett tök.
Nagyon sok fajtája létezik. A teljesség igénye nélkül , inkább csak az általam használtakról írnék!
Hokkaido tök:

A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta.
Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de eredetileg Amerikából származik.
Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színe.
Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, rizottóhoz,
köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. A héja is ehető.
Először Csillukám hozott nekem ilyen fajtát Bécsből. Nagyon megkedveltem.
Halloween tök.

A halloween tök neve is jól mutatja, hogy ezt a fajtát szokták legtöbbször használni Halloweenkor.
Az USA-ban, mikor a töklámpás készítés egyre népszerűbb lett, a farmerek elkezdtek olyan tökfajtákat
nemesíteni, amik leginkább alkalmasak voltak a tökfaragáshoz.
Ami a felhasználását illeti, az USA-ban az eladott Halloween tökök 99 %-át töklámpás készítésére
használják fel, nem főzésre.
Ez nem véletlen, mert bár a Halloween tök ehető, az íze elég semleges ízű.
Ettől még megfelelő fűszerezéssel főzésre, sütésre is fel lehet használni, de ha finom sütőtökös ételeket
szeretnénk készíteni, akkor ne ezt a fajtát válasszuk!
Töklámpás eredete.
A tök egy jópofa ír monda révén kapcsolódik a fényhez. A monda főhőse egy részeges naplopó, Jack,
aki átverte az ördögöt. A monda egyik változata szerint versenyre hívta fára mászásban, de amikor az
ördög felmászott a fára, Jack keresztet karcolt a kéregbe, így az ördög nem tudott lejönni. A csíny miatt
bosszúból az ördög nem engedte be Jacket a pokolba, amikor a férfi meghalt - és mivel életvitele miatt
a mennyországba sem mehetett, lelke örök bolyongásra ítéltetett. Egy izzó széndarabot tett egy kivájt
karalábéba (más források szerint marharépába), és Jack azóta is e lámpás fényénél keresi
nyugvóhelyét. Jack nevét a lámpás amerikai elnevezése (jack-o'-lantern) is őrzi, a karalábéból pedig
akkor lett az esztétikusabb tök, amikor ír bevándorlók a 19. század közepén Amerikában
meghonosították a zöldséglámpás szokását.
A jelmezeket és a kéregetést is írek vitték Amerikába. Samhain idején a halottak mindenféle formában
megjelentek - a beöltözés ezt a hiedelmet őrzi: ha az ember szellemnek vagy szörnynek öltözik, az ártó
lények azt hiszik, egy közülük, és nem viszik el a lelkét. A házról házra járás ennivalóért (amihez a
magyar népszokások közül a regölés áll legközelebb) pedig a kelták étel- és állatáldozataikra vezethető
vissza, amelyekkel a holtak vándorlását akarták megkönnyíteni. A halottak házról házra járnak, és
ahol nem kapnak enni, megátkozzák a ház lakóit - nagyjából ennyi az Amerikában Halloweenkor
elhangzó "trick or treat" (finomságot vagy csínyt) mögöttes jelentése.
Egyes források az étel mellett ősi emberáldozatokról, illetve sátánimádásról is írnak, de a történészek
ilyesmire nem találtak bizonyítékot - valószínű, hogy ezeket a negatív konnotációkat a pogány ünnep
ellen sokáig lejárató kampányt folytató katolikus egyház terjesztette el valamikor a középkorban. Az
egyik legnagyobb amerikai keresztény szervezet, a Keresztény Koalíció 1982-ben szükségesnek is
tartotta kimondani, hogy a Halloween nem sátánista rituálé.
Miért érdemes fogyasztani?
Kiváló ásványi anyag forrás.
Lenyűgöző, hogy mennyi hasznos dolog van benne. Ráadásul amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tökre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.
Erős anti-oxidans.
A testedben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő antioxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.
Erősíti az immunrendszert.
A sütőtökben sok a béta-karotin, ami a szervezetedben A-vitaminná válik, ez segít a fertőzések leküzdésében. Szintén magas a C-vitamin tartalma, ami növeli a fehérvérsejt termelést, hatékonyabbá válik az immunrendszered, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.
Javítja a látást.
Gyakori probléma, hogy idősebb korban romlik a szemed. A megfelelő tápanyagok fogyasztásával csökkenhet ennek a kockázata. Itt is a béta-karotin, illetve az ebből létrejövő A-vitamin játszik kulcsszerepet.
Segít a fogyásban.
Alacsony kalória tartalmú. Magas rost tartalmának köszönhetően csökkenti az éhségérzetet.
Csökkenti a rák kockázatát.
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulásának az esélyét. A tudósok szerint nem csak ezen múlnak a betegségek, de fontosak a megelőzésben.
Erősíti a szívet.
A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a tested motorja jobban dolgozzon. Csökkenti a rossz koleszterinek szintjét, így védi az érrendszeredet, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye.
Egészségesebb lesz a bőr.
Ebben is hasznosak azok a tápanyagok, amelyekben annyira gazdag. A szervezetbe kerülő karotinok ugyanis segítenek megvédeni a bőrödet a káros UV sugaraktól.
Rendkívül sokoldalú a felhasználhatósága.
.A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.
Összefoglalva a sütőtök nagyon egészséges ennivaló, de itt sem árt az óvatosság. Néhány embernél ugyanis allergiás reakciót válthat ki a fogyasztása és mérsékelten vizelethajtó hatással bír.
Nagyon finom sütemény, torta, desszert, ivólé, püré készíthető belőle.

Tészta:
25 dkg sütőtökpüré
15 dkg barnacukor
1 dl olaj
1 vanilliás cukor
2 tojás
15 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 teás k sütőpor
2 teás k szódapor
1 teás k fahéj
1 csipet só
Tetejére:
20 dkg Mascarpone
3 evők teavaj
2 evők porcukor