ROZMAGRING

2021.04.07


Salvia rosmarinus, az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába és a zsálya nemzetségbe tartozó fűszer-és gyógynövény.

 A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.

Népies neve: rozmarin és antosfű.

Virága virágcsúcsából és a leveléből, vízgőz desztillálással nyerik ki illóolaját.

Hatóanyagai:Pinén, limonén, kamfén, borneol, cineol, linalool, timol, oktanon, szaponin.

Hatása: Általános erősítő, szíverősítő, vérnyomás szabályozó, antiszeptikus, epe és vizelethajtó.

Szívneurózis, szív és érrendszeri betegségek, légúti problémáknál  is kiváló. 

Emésztőrendszeri betegségek esetén, gázképződés, puffadás, székrekedés megszüntetésére is érdemes használni.

Napi 3 csésze rozmaring tea , nagyon jó hatással van az alzheimer kór problémáinál.

Javítja a kognitív tevékenységet!

 Hátfájás, köszvény kezelésre is kiváló.

Menstruációs görcsök esetén, készítsünk egy jó erős teát, mártsunk bele egy tiszta textilt es tegyük a fájdalmas testrészre. Ha kihült, ismételjük meg a borogatást!

Lelki hatása: Élénkít, erősít, jókedélyt, akararerőt növeli.

Kulináris értelemben is nagyon felkapott!

Grillpartik sztárja.

 Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is.

Vigyázzatok vele, mert nem téltűrő, ne járjatok úgy mint én, már kétszer is elbúcsúzott tőlem mert kint felejtettem télire!

Külsőleg: Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is.