ROZMAGRING

2021.04.07

                                                                        MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

Salvia rosmarinus, az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába és a zsálya nemzetségbe tartozó fűszer-és gyógynövény.  Azt olvastam valahol, hogy ha a bazsalikom a gyógynövények közül a király, akkor a rozmaring a királynő!

 A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.

Népies neve: rozmarin és antosfű.

Virága virágcsúcsából és a leveléből, vízgőz desztillálással nyerik ki illóolaját.

Virága is fogyasztható!

                                                                                       Hatóanyagai

Pinén, limonén, kamfén, borneol, cineol, linalool, timol, oktanon, szaponin.

 Magas a  vas, kalcium, kálium tartalma. Rengeteg A-B-E vitamint tartalmaz.


                                                                                              Hatása

 Általános erősítő, szíverősítő, vérnyomás szabályozó, antiszeptikus, epe és vizelethajtó.

Szívneurózis, szív és érrendszeri betegségek, légúti problémáknál  is kiváló. 

Emésztőrendszeri betegségek esetén, gázképződés, puffadás, székrekedés megszüntetésére is érdemes használni.

Napi 3 csésze rozmaring tea , nagyon jó hatással van az alzheimer kór problémáinál.

Javítja a kognitív tevékenységet!

 Hátfájás, köszvény kezelésre is kiváló.

Menstruációs görcsök esetén, készítsünk egy jó erős teát, mártsunk bele egy tiszta textilt es tegyük a fájdalmas testrészre. Ha kihűlt, ismételjük meg a borogatást!

Lelki hatása: Élénkít, erősít, jókedélyt, akaraterőt növeli.

Kiváló méregtelenítő.

                                                                Kulináris értelemben is nagyon felkapott!

Grillpartik sztárja. Nekem van egy kedvenc ételem.

                Recept: Vastagabb csirke melleket készíts. 

                Vágódeszkára szórjál aprított rozmaringot, efölött klopfoljad ki jó vékonyra a 

                hússzeleteket, izlés szerint fűszerezzed és grillen süssed  ki.

 Leggyakrabban húsokhoz használjuk.

 Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. 

A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas. 

Gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is.

                                                                           MITŐL OLYAN FENSÉGES?


Levélzete tűszerű, minden levél élénkzöld és erősen illatos. Tavasz közepén a kék virágokat bont, és barna magvakat érlel nyárig.  Frissen, szárítva nagyon népszerű lett, a világ nagy részén termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi a növekedését.  . 

A növény leveleit folyamatosan szedhetjük, amíg a rozmaring növekszik. Húzzuk le a "tűket" a szárról, majd aprítsuk fel, mielőtt felhasználjuk. A rozmaring könnyen szárítható és fagyasztható. Fagyasszunk le egész ágakat, és amikor szükség van néhány levélre, húzzuk végig két ujjunkat az ágon, ezáltal leszakítva a szükséges mennyiségű levelet. Konyhakertek csodálatos bokra, évelő.  

Cserépben is jól érzi magát! 

Vigyázzatok vele, mert nem téltűrő, ne járjatok úgy mint én, már kétszer is elbúcsúzott tőlem mert kint felejtettem télire! 



                                                 NÉPI HAGYOMÁNYAIRA MÉLTÁN  LEHETÜNK BÜSZKÉK

Egyes országokban a hűség szimbóluma, míg másutt a túlvilágra indulók kísérője.

Népi tradíciók szerint a rozmaring boldogságot ad, megnyitja az eget, bölcsességet hoz,

ösztönöz a célok elérésére, és növeli az akaraterőt.

Illóolaja erősíti a memóriát, fokozza az agyműködést.

Teája rövid idő alatt megszünteti a fejfájást.

Paracelsus a 16. században már ezzel gyógyította a szemet, a szív és a máj rendellenességeit!

Archigenész  első században élt orvos görög orvos rendszeresen használta a rozmaring olajat gyulladás csökkentő, fájdalom csillapító hatása miatt!

A kínai hagyományos medicina több mint 4 ezer évvel ezelőtt már használta.


                                                           EREJÉT HATÁSÁT MA SEM VITATJÁK!

Mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy szinte minden állam gyógyszerkönyvében szerepel ez az örökzöld, erős illatú, kesernyés ízű gyógynövény.

A mai napig elismert természeti kincs.