
MEDVEHAGYMA
A medvehagyma (Allium ursinum) évelő növény, mely Európa szerte, így hazánkban is gyakori, főként a bükkös, tölgyes, gyertyános erdők lakója.
Ízletes növény, mely kellemes fokhagyma illatot áraszt, ez alapján a legkönnyebb beazonosítani gyűjtése során.
.

Levelei élénkzöld, fényes, lándzsás alakú. A barnamedvék és a vaddisznók is szeretik, innen ered a neve. Erős fokhagyma illata miatt, nagyon különleges, nem szoktam soha zsíros kenyeret fogyasztani, de tavasszal medvehagyma szezonban mindig elcsábulok!
FONTOS TUDNI!
A medvehagyma nem tévesztendő össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel!
Ezt azért hangsúlyozom ennyire, mert Marcaliban sajnos egy testvérpár köszönheti halálát a medvehagymaként szedett gyöngyvirágnak! A gyöngyvirág levele rövidebb és kerekebb formájú, virágai pedig a tő közelében ered. Bár nagy a hasonlóság, mégis könnyű megkülönböztetni, mert nincs fokhagyma illata sem a viráguknak, sem a leveleiknek!
A kikerics inkább füves réteken, napfényes mezőkön nő.
KULINÁRIS ÉLVEZETTEL: Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, illetve a hűtőszekrényben tárolható pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy sok élelmiszeripari cég alkalmazza különböző alaptermékeik ízesítéséhez. Medvehagyma olívaolajban, medvehagyma só, medvehagymás mustár, medvehagymás torma stb.
Nagyon szeretem a belőle készült krémleveseket.

ELKÉSZÍTÉSE:
A medvehagyma-krémleveshez az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát, / én húsleves lével készítem, mindig van lefagyasztva/ Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk.
Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk.
Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük egy kis levessel, és így levesbe öntjük folytonos keverés mellett. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük. Kissé lehűtjük (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálaljuk.
Medvehagymás zöldborsó krémlevest is csináltam tejszínnel, sóval. Szerintem a medvehagyma vad fokhagymás ízét oldja a borsó édessége. Nagyon finom.
Másik nagy kedvencem a medvehagyma krém, ami akár pestóként is használható, kiváló rizses ételek, illetve tésztafélékre szószként! Pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), nagyon különleges! A pestó krémet hütőben tartjuk, sokáig.

Már írtam róla, hogy zsíros kenyérrel nagyon szeretem,tudom, tudom ,de néha igazán elcsábulhat az ember! Ilyenkor csak apróra vagdosom, és jó gazdagon megpakolom a kenyerem. Viszont nagyon finom szendvics krémeket is készíthetünk belőle!
Hozzávalók:
8 tojás
1 csokor zöldhagyma
1 csokor medvehagyma
1 tojásból majonéz
só
bors
Elkészítés:
Keményre főzöm a tojásokat, majd hámozás után durvára reszelem, és alaposan összekeverem a majonézzel, az összevágott hagymával és medvehagymával, sózom, borsozom.
Pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálalom.

Másik nagy kedvencem a medvehagymás túró krém.
Ebből is nagyobb adag készíthető, hűtőszekrényben eláll.0.5 csokor medvehagyma (ízlés szerint)
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró
3 ek joghurt (vagy tejföl)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A túrót és a joghurtot vagy tejfölt botmixerrel krémes állagúra keverjük.
- A medvehagymákat felaprítjuk, mint a petrezselymet, és hozzákeverjük a túrókrémhez.
- Az egészet megfűszerezzük, majd jól összekeverem.
- Pirított rozskenyérrel a legfinomabb!

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA
A
MEDVEHAGYMÁNAK KIVÁLÓ
-Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre.
-Krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású.
-Szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti.
-Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
-Természetes Antibiotikum.
-Léteznek medvehagyma kivonatok, cseppek, kenőcsök.
-Ezek a termékek egyre inkább nem csak a március-áprilisi "medvehagyma szezonban" népszerűek, hanem egész évben is.