MEDVEHAGYMA

2022.02.28

A medvehagyma (Allium ursinum) évelő növény, mely Európa szerte, így hazánkban is gyakori, főként a bükkös, tölgyes, gyertyános erdők lakója. 

Ízletes növény, mely kellemes fokhagyma illatot áraszt, ez alapján a legkönnyebb beazonosítani gyűjtése során.
.

Régen sásihagymának, poszhagymának is hívták.
Régen sásihagymának, poszhagymának is hívták.


Levelei élénkzöld, fényes, lándzsás alakú. A barnamedvék és a vaddisznók is szeretik, innen ered a neve. Erős fokhagyma illata miatt, nagyon különleges, nem szoktam soha zsíros kenyeret fogyasztani, de tavasszal medvehagyma szezonban mindig elcsábulok! 

                             FONTOS   TUDNI!

A medvehagyma nem tévesztendő össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel! 

Ezt azért hangsúlyozom ennyire, mert Marcaliban sajnos egy testvérpár köszönheti halálát a medvehagymaként szedett gyöngyvirágnak! A gyöngyvirág levele rövidebb és kerekebb formájú, virágai pedig a tő közelében ered. Bár nagy a hasonlóság, mégis könnyű megkülönböztetni, mert nincs fokhagyma illata sem a viráguknak, sem a leveleiknek!

  A kikerics inkább  füves réteken, napfényes mezőkön nő

KULINÁRIS ÉLVEZETTEL: Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele,  illetve a hűtőszekrényben tárolható pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy sok élelmiszeripari cég alkalmazza különböző alaptermékeik ízesítéséhez. Medvehagyma olívaolajban, medvehagyma só, medvehagymás mustár, medvehagymás torma stb.

                              Nagyon szeretem a belőle készült krémleveseket.

Medvehagyma Krém leves
Medvehagyma Krém leves

ELKÉSZÍTÉSE:

A medvehagyma-krémleveshez az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát, / én húsleves lével készítem, mindig van lefagyasztva/ Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk.

Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk.

Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük egy kis levessel, és így levesbe öntjük folytonos keverés mellett. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük. Kissé lehűtjük (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálaljuk.

Medvehagymás zöldborsó krémlevest is csináltam tejszínnel, sóval. Szerintem a medvehagyma vad fokhagymás ízét  oldja a borsó édessége. Nagyon finom.

Másik nagy kedvencem a medvehagyma krém, ami akár pestóként is használható,  kiváló rizses ételek, illetve tésztafélékre szószként!  Pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), nagyon különleges!  A pestó krémet hütőben tartjuk, sokáig.

Nokedli   medvehagymával
Nokedli medvehagymával

Már írtam róla, hogy zsíros kenyérrel nagyon szeretem,tudom, tudom ,de néha igazán elcsábulhat az ember! Ilyenkor csak apróra vagdosom, és jó gazdagon megpakolom a kenyerem. Viszont nagyon finom szendvics krémeket is készíthetünk belőle!

Hozzávalók:

8 tojás

1 csokor zöldhagyma

1 csokor medvehagyma

1 tojásból majonéz

bors

Elkészítés:

Keményre főzöm a tojásokat, majd hámozás után durvára reszelem, és alaposan összekeverem a majonézzel, az összevágott hagymával és medvehagymával, sózom, borsozom.

Pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálalom.

Tojásos medvehagymakrém
Tojásos medvehagymakrém

Másik nagy kedvencem a medvehagymás túró krém.

Ebből is nagyobb adag készíthető, hűtőszekrényben eláll.0.5 csokor medvehagyma (ízlés szerint)

Hozzávalók:   25 dkg tehéntúró

3 ek joghurt (vagy tejföl)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A túrót és a joghurtot vagy tejfölt botmixerrel krémes állagúra keverjük.
  2. A medvehagymákat felaprítjuk, mint a petrezselymet, és hozzákeverjük a túrókrémhez.
  3. Az egészet megfűszerezzük, majd jól összekeverem.
  4. Pirított rozskenyérrel a legfinomabb!
Túró krém  medvehagymával
Túró krém medvehagymával

    EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA 

A

 MEDVEHAGYMÁNAK KIVÁLÓ

-Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre. 

-Krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású.

 -Szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti.

 -Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

-Természetes Antibiotikum. 

-Léteznek medvehagyma kivonatok, cseppek, kenőcsök. 

-Ezek a termékek egyre inkább nem csak a március-áprilisi "medvehagyma szezonban" népszerűek, hanem egész évben is.