KÖRÖMVIRÁG

2021.04.06

 Gyomor és bélfekély ellen. Gyulladás csökkentő hatása kiváló.

Külsőleg: Visszér gyulladás.

Nehezen gyógyuló sebek.

Bőrelváltozások.

Fehérfolyás ellen hüvely öblítésre.

Szájüregi gyulladásra.

Bőrrepedések.

Kisebb sebek.

Rovarcsípés.

Napfény okozta bőrgyulladások.

Virágszírmait: rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, édes sütemények színezésére, fűszerezésére is használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt ad, és enyhén csípős ízt.

Calendula officinalis, gyűrűvirágnak, kenyérbél virágnak is nevezik.

 Egyike a leggyakrabban használt gyógy és fűszer növényeknek. 

Talajban nem válogatós, laza homokos talajon kívül mindenhol megterem.

Júniustól, késő őszig virágzik. Kb. 1 kat. hold területről, 1 mázsa szirom nyerhető.

A körömvirág Észak-Afrikában és a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mára azonban világszerte elterjedt. Ezt a melegkedvelő növényt kerti dísznövényként és gyógynövényként egyaránt hasznosítják. Virágait évszázadok óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását a mai modern orvostudomány is elismeri.

  Hatóanyagai

Karotin, glikozida, keserűanyag, kevés illóolaj, és színanyag.

  Hatásai

Narancs soufflé körömvirággal


A Te címed

Narancs soufflé körömvirággal

Hozzávalók: 4 tojás, negyed csésze citromlé, negyed csésze narancslikőr, negyed csésze körömvirágszirom, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, friss narancsszeletek, 1 csésze cukor, negyed csésze fagyasztott narancslé, 1 csésze tejszín.

A tojássárgákat laza habbá verjük, hozzákeverünk fél csésze cukrot. Hozzáadjuk a narancslevet, a narancshéjat és egy csipetnyi sót. Összemelegítjük őket lassú tűzön, amíg sűrűsödni kezd. A zselatint beáztatjuk a narancslikőrbe, majd a sodóhoz adjuk és lehűtjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a másik fél csésze cukrot. A tejszínt is habbá verjük. A tojásfehérjét a kihűlt sodóhoz adjuk, majd az egészet a tejszínhabhoz és a virágsziromhoz. A krémet tálakba öntjük és lehűtjük. Tálaláskor díszítsük narancsszeletekkel, reszelt citromhéjjal, körömvirág szirmokkal.

Körömvirágos rizs:

A rizst megfőzzük a virágszirmokkal, a legjobb, ha húslében. (1 csésze rizshez 1 csésze virágszirmot teszünk). A megfőtt rizst olajon párolt hagymában megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, melegen tálaljuk.