
KÖRÖMVIRÁG
Gyomor és bélfekély ellen. Gyulladás csökkentő hatása kiváló.
Külsőleg: Visszér gyulladás.
Nehezen gyógyuló sebek.
Bőrelváltozások.
Fehérfolyás ellen hüvely öblítésre.
Szájüregi gyulladásra.
Bőrrepedések.
Kisebb sebek.
Rovarcsípés.
Napfény okozta bőrgyulladások.

Virágszírmait: rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, édes sütemények színezésére, fűszerezésére is használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt ad, és enyhén csípős ízt.
Calendula officinalis, gyűrűvirágnak, kenyérbél virágnak is nevezik.
Egyike a leggyakrabban használt gyógy és fűszer növényeknek.
Talajban nem válogatós, laza homokos talajon kívül mindenhol megterem.
Júniustól, késő őszig virágzik. Kb. 1 kat. hold területről, 1 mázsa szirom nyerhető.

A körömvirág Észak-Afrikában és a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mára azonban világszerte elterjedt. Ezt a melegkedvelő növényt kerti dísznövényként és gyógynövényként egyaránt hasznosítják. Virágait évszázadok óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását a mai modern orvostudomány is elismeri.
Hatóanyagai
Karotin, glikozida, keserűanyag, kevés illóolaj, és színanyag.
Hatásai
Narancs soufflé körömvirággal
A Te címed
Narancs soufflé körömvirággal
Hozzávalók: 4 tojás, negyed csésze citromlé, negyed csésze narancslikőr, negyed csésze körömvirágszirom, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, friss narancsszeletek, 1 csésze cukor, negyed csésze fagyasztott narancslé, 1 csésze tejszín.
A tojássárgákat laza habbá verjük, hozzákeverünk fél csésze cukrot. Hozzáadjuk a narancslevet, a narancshéjat és egy csipetnyi sót. Összemelegítjük őket lassú tűzön, amíg sűrűsödni kezd. A zselatint beáztatjuk a narancslikőrbe, majd a sodóhoz adjuk és lehűtjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a másik fél csésze cukrot. A tejszínt is habbá verjük. A tojásfehérjét a kihűlt sodóhoz adjuk, majd az egészet a tejszínhabhoz és a virágsziromhoz. A krémet tálakba öntjük és lehűtjük. Tálaláskor díszítsük narancsszeletekkel, reszelt citromhéjjal, körömvirág szirmokkal.
Körömvirágos rizs:
A rizst megfőzzük a virágszirmokkal, a legjobb, ha húslében. (1 csésze rizshez 1 csésze virágszirmot teszünk). A megfőtt rizst olajon párolt hagymában megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, melegen tálaljuk.
