L-ARGININ

2021.08.01

 Az ÉLETÜNKET KÖSZÖNHETJÜK NEKI.

No de miért is? 

Azért mert, a  mai napig sincs diagnózis arról, hogy mitől ugrott ki 5 évvel ezelőtt az én drága párom pulzusa. 10 nap kórház, semmi nem derült ki! Tizedik  napon közölte a kezelőorvosával legyen szíves állítsa ki a haza menős papírját, mert Ő nem marad tovább. Minden nap fél 10 körül ott voltam a finom házias ebéddel. Vittem az Argi+ t. azzal a céllal, hogy ha plusz oxigénhez jutnak a sejtek azzal csak segítünk a szervezetének. Így is történt, diagnózis nincs, de győzött az én kis hősöm. Tudjátok, ekkor értettem meg ,szinte mindent képesek vagyunk természetesnek venni.

Itt elsősorban az állóképességünkre, az egészségünkre, teljesítményünkre gondolok. 

Aztán egyszer csak rádöbbenünk, semmi sem jár magától! 

Semmi sem természetes!


                                    No de mi is ez a molekula?   Miért kapott Nobel díjat?


Az L- arginin egy úgynevezett szemi-esszenciális aminosav, amely az életünk különböző szakaszaiban nélkülözhetetlen. Azt is jó tudni róla, hogy a szervezetünk csak bizonyos körülmények között, bizonyos anyagok jelenlétében tudja előállítani. Ha ezek az anyagok hiányoznak, vagy nem megfelelő arányban vannak jelen a szervezetben, akkor az L-arginin nélkülözhetetlen aminosavvá válik és feltétlenül pótolni kell.

Koraszülöttek nem képesek előállítani.  Felszívódási zavarokban, vesebetegségben feltétlenül pótolni kell.

Pótlásával a nitrogén oxid szintézisére serkentő hatással leszünk.

 A nitrogén-oxid 1992-ben az "év molekulája" volt, felfedezői és élettani szerepének leírói 1998-ban orvosi és élettani Nobel díjat kaptak! 

Nem tudom tudjátok e, hogy a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban adják át!

Hatalmas öröm volt számunkra, hogy amikor  három évvel ezelőtt amikor Stockholmban jártunk,   megcsodálhattuk a Nobel Díjasok Múzeum
Hatalmas öröm volt számunkra, hogy amikor három évvel ezelőtt amikor Stockholmban jártunk, megcsodálhattuk a Nobel Díjasok Múzeum

Ez a múzeum a stockholmi Gamla San-i intézményben, amely a Svéd Akadémia épülete, itt kapott helyett.  Ebben a csodában minden olyan ismeretet dokumentálnak, amely a Nobel-díjjal kapcsolatos.

Egy életre szóló élmény ahogy beléptünk a tágas fő csarnokába , ahol szép sorjában vonulnak a Nobel-díjasok... Nem visznek bennünket virtuális világba, nem ültetnek időgépbe sem, csak egy ötletes megoldásnak köszönhetően élvezhetjük a híres tudósok, irodalmárok vonulását. Képzeljétek egy ruhagyár jóvoltából szerelhette fel a múzeum a fő csarnok mennyezetére azt a sínt, amelynek egyes fogasaira Nobel-díjasok portréit rögzítették. A képek egymást követik a sínen, és több órába telik, míg az összes Nobel-díjas "végigfut" a látogató előtt. Hatalmas élmény volt.                                                      

Ne hagyjátok ki, ha Stockholmban jártok.
Ne hagyjátok ki, ha Stockholmban jártok.

  No de térjünk vissza a Nobel díj után erre a csodára.

  Említettem, hogy a nitrogén-oxid szintézisben van szerepe.   Mi is ez a nitrogén oxid?


A nitrogén-oxid egy fontos, úgynevezett vazodilatátor (érfaltágulat fokozó) hatású anyag, melynek szintézise nyomán a kitágult érfalakon belül nagyobb volumenű véráramlás, így oxigén-, tápanyag-, folyadék-és hormonszállítás válik lehetővé. Ennek megfelelően az eredmény szinte minden szerv működésében javulást hozhat.


-A szív esetében, az egészséges keringés fenntartásában vagy visszaállításában, magas vérnyomás, érelmeszesedés, vagy szívkoszorúér szűkület esetén feltétlenül szerepet kap. Több kardiológiai tanulmány utal arra, hogy szívbetegeknél a mellkasi fájdalom enyhülhet, növelt pumpahatást, szíverő- és izomnövekedést érhetünk .


-Szerv átültetteteknél a szervekben igen gyorsan érelmeszesedés alakul ki. Ez a krónikussá váló, veszélyes állapot vezet legtöbbször újabb transzplantációkhoz vagy halálhoz. Az átültetett szövet ereiben a simaizom sejtek folyamatosan túlburjánzanak, ennek következtében az ér keresztmetszete szűkül, a vérellátás romlik. A simaizom burjánzását elősegíti az átültetett idegen szövetre adott szervezeti immunválasz is. Ilyen körülmények között, a nitrogén-oxid sejtvédő (citoprotektív) faktorként viselkedik, mivel csökkenti a felszabaduló károsító reaktív szabad gyökök okozta toxicitást, gátolja a vérlemezkék és fehérvérsejtek kicsapódását és kitapadását az érfalhoz. Az L-Arginin pótlása ilyen esetekben is jó hatású, mivel bizonyítottan gátolja az implantátumban a gyors érelmeszesedést.


- Akadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, ezáltal a trombózis képződését és a vérrögök kialakulását. 


-Jó hatású az időszakos sántítás, perifériás érbetegség esetén is.

 

-Cukorbetegség érszövődményeinek megelőzésében, illetve a már kialakult érproblémáknál is hasznos a fokozott L-Arginin bevitel, éppen a nitrogén-oxid termelődés, és ezáltal az értágító hatása miatt.


-Diabetesben azért is bír nagy jelentőséggel, mert az L-Arginin azon kevesek egyike, ami a vércukorszint emelkedése nélkül is serkenti az inzulintermelést.


-Jó hatását látták a vérnyomás ingadozás hatására kialakuló (un. vasculáris) fejfájás és migrén mellett is, az erek sima-izomzatának ellazítása miatt.


-Segíti a vesék kiválasztó működését, a szervezet méregtelenítését, főleg az ammónia felszaporodásával járó esetekben.


-Támogatja az immunrendszert, főleg B-vitaminokkal és Omega-3 zsírsavakkal együtt fogyasztva.


-Sportolásnál, edzéseknél segíti a megfelelő izomtónus fenntartását, növeli az izomerőt, sőt a zsírvesztést is. Segíti az izmok regenerálódását azáltal, hogy a fehérje-anyagcsere melléktermékeit lebontja./ Tejsav felszaporodást gátló hatása kiváló ./Ezért edzés után is fogyasszuk.


-Az agyi erek keringésének javításával jobb koncentrációs képességet okoz.-Orvosi rendelvényre erekciós problémák és nemzőképtelenség kezelésére is alkalmazzák, mert az erekción kívül segíti a szexuális hormonok felszabadulását, tágítja a barlangos testek ereit.


-A férfi ondófolyadék aminosav állományának 80 %-át az L-Arginin adja, fokozza a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyságát is./Számtalan baba programos áldja a nevemet emiatt/


-Az L-Arginin a testfehérjék építésével sejtregeneráló, segíti a sebgyógyulást, gátolja az öregedést a kollagén szintézis fokozásával és a kollagén sebekben történő fokozott lerakódásával.


-Égéseknél, nagy felületű sérüléseknél, műtéti sebeknél ezért is nő a szervezet L-Arginin szükséglete.

 

-Serkenti a hormonok felszabadulását, a növekedési hormon és a prolaktin termelődését. Az L-Argininből termelődött nitrogén-oxid fehérvérsejtekben termelődve előli a baktériumokat, vírusokat.


-Japán tanulmányok igen komoly herpeszt és influenzavírust ölő hatásról számoltak be.


Még folytathatnám a sort hosszasan, de úgy gondolom,
e rövid összefoglaló alapján is látható, hogy az L-Arginin nem véletlenül viseli a "csodamolekula" nevet, és nem véletlenül áll az orvosi-élettani kutatások középpontjában világszerte.

Következő blogomban az Argi+ ról fogok írni nektek, nyilván sejtitek ez a + miatt egy tovább fejlesztett dolog, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hőn szeretett férjemmel a mai napig is együtt vagyunk.