A RETTEGETT KÓR,  AZ ENDOMETRIÓZIS

2021.03.15
 • Szomorú történetem van, ezzel a ma már népbetegségnek számító korral! 

  Történt kb. 10-12 évvel ezelőtt, hogy egy nagyon szép, okos leány került a családunkba!  Egyszer azzal keresett meg, hogy segítsek neki, mert nagyon erős menstruációs görcsei vannak, rendszertelen a vérzése. 

  Nőgyógyásztól- nőgyógyászig jár, folyamatosan ultrahangozzák. 

  Úgy éreztem fel merem vállalni, elmondtam kb. 1 évbe is beletelhet amíg szednie kell amit összeállítottam neki! 1-2 hónapig szépen ment minden, aztán azt vettem észre, hogy nem olyan fontos már a dolog. Gondolkoztam mi történt? Nem jöttek gyorsan az eredmények! 

  Pedig átbeszéltük! Nem erőszakoskodtam, ráhagytam!  Sajnos!  Persze ezt  így utólag mondom. 

  Akkor még nem tudtam, hogy milyen tragédia lesz a vége!  4-5 éve teljes méh-petefészek eltávolítás. Az egész kismedence a belek mind tele voltak összenövésekkel, endometriumokkal! 

  Az endometriózis kiváltó okai

  A kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de számos tényező kiválthatja a betegség aktiválódását:

  • az immunrendszer nem megfelelő működése
  • a szövetek nekik nem megfelelő helyen történő átalakulása (metaplasia)
  • az endometrium hematogén, limfogén terjedése a szervezetben
  • állandó, alacsony szintű gyulladások a szervezetben,
  • mozgásszegény életmód,
  • krónikus stressz,
  • helytelen és hektikus/össze-vissza/ táplálkozási szokások,
  • alhasi trauma (extrém mozgás, baleset vagy műtét által kiváltott hasi stressz)További figyelmeztető jel lehet a szabálytalan menstruáció, görcsös fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét, fájdalmas vizelés, fájdalmas székelés, fájdalmas bélmozgások, hasmenés vagy székrekedés, valamint a véres vizelet, véres széklet.

  A szervezetben felgyülemlő endometriális szövet ciszták kialakulásához vezethet, amik a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik, a hegek és összenövések pedig meddőséghez vezethetnek

  Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja (irodalmi adatok alapján endometriózist találtak már ízületben, csontban, tüdőben, agyban).Egyik magyarázat szerint a menstruáció alkalmával az endometrium sejtek a kürtökön keresztül távoznak a hasüregbe is (retrográd menzesz), a jól működő immunrendszer azonban megakadályozza azok megtapadását, fejlődését. Egyes esetekben ez másképpen történik: a sejtek fejlődésnek indulnak, és a méhen kívüli endometrium (petefészkeken, méhszalagokon, hashártya felszíneken, beleken, húgyhólyagon, stb.) pedig szintén reagál a női ciklusra, azonban a vér nem tud eltűnni a szervezetből, így gyulladásokat, összenövéseket, csomókat, cisztákat okozva kialakul az endometriózis.
  A betegség tünetei sajnos nem utalnak egyértelműen az endometriózisra, vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek szükségessé teszik a kivizsgálást: erős fájdalmak a menstruációhoz kötötten

   A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti. Ma Magyarországon több, mint 200.000 érintettről beszélhetünk. Aki a fenti tünetek valamelyikét érzékeli magán, keressen fel orvost!

   A laparoszkópiával végzett műtét ad egyedül biztos diagnózist az orvos és a páciens kezébe.

 •  A gyógyszeres kezelés hormonkészítményeket és fájdalomcsillapítókat foglal magába. 
  A korábban tárgyaltak értelmében a műtétet a diagnózis felállítása céljából laparoscoppal vagy laparotómiával végzik. A műtéti diagnózissal egyidejűleg a nőgyógyásznak lehetősége van a látható és könnyen elérhető endometriosis csomók eltávolítására is. A műtéti kezelés lehet radikális vagy konzervatív, ennek magyarázatát az alábbiakban foglaljuk össze.

Konzervatív műtéti eljárást főként fiatalabb, még nem szült betegeken alkalmazzák. Célja a beteg szervek meggyógyítása, az endometriosisos szövet eltávolításával és roncsolásával, megtartva a méhet, petefészkeket és a petevezetőket is. A kezelés után a fogamzóképesség megmarad, a kívánt terhesség elérésének lehetősége visszatér. Fontos megjegyezni, hogy az endometriosis konzervatív műtéti megoldása nem vezet biztosan a teljes gyógyuláshoz, idővel kiújulhat a betegség.

Radikális műtéti eljárás során eltávolítják a méhet (hysterectomia) és a petefészkeket. Ebből az okból kifolyólag ezt a műtéti megoldást inkább azoknál a betegeknél végzik, akik már nem terveznek gyermeket. A petefészkek általában eltávolításra kerülnek, mert hormontermelésüktől az endometriosisos szövet növekedne és fejlődne.

A hysterectomia /méh eltávolítás/ radikális műtéti beavatkozás, a betegséget véglegesen meggyógyítja és a tünetek nem térnek vissza.

A petefészkek eltávolítása után kialakulhatnak változókori tünetek (klimax), ezért a nőgyógyász hormonpótló készítmény alkalmazását javasolhatja, megelőzendő a tünetek kialakulását.

Minden nő más, minden női szervezet más, nincs két egyforma endometriózis, így egyelőre a gyógyításra sincs egy jól bevált megoldás, de folyamatos kutatások zajlanak a háttérben, amiktől fontos eredményeket várnak.. Alternatívaként gyógyszeres terápiát is javasolhatnak: hormonális úton sorvasztják el a nem megfelelő helyen kialakuló szöveteket.

A tünetek csökkenthetőek, elviselhetőbbek lehetnek a sport, a jóga és az egészséges táplálkozás kialakításának köszönhetően, de jelenleg az endometriózisnak gyógymódja nem ismert. 

Igyekeztelek korrekt módon tájékoztatni Benneteket!

Viszont hosszú évtizedes munkásságom azt bizonyítja, hogy a kezdeti tünetek megjelenésekor érdemes és kell próbálkozni a természetes gyógymódokkal! Egy olyan csomagot állítottam össze, ami a fájdalmas, rendszertelen menstruációban segíthet. Illetve növényi hormon tartalmú készítményt adnék még! Persze szívesen venném, ha megtisztelnétek és személyesen konzultálnánk ebben a probléma körben