A RETTEGETT KÓR: ENDOMETRIÓZIS

2021.03.15


Mi az endometriózis?

Nem hiszti, és nem gyengeség.

 A csillapíthatatlan fájdalom főleg a menstruációs vérzés előtti és alatti időszakban jelentkezik,

 amely súlyosabb, mint a "normális menstruációs görcsök", de megkeserítheti a házaséletet is,

 rendszertelen, erős vérzéssel járhat és akár meddőséget is okozhat - hogy csak pár tipikus

 tünetet mondjunk az endometriózisról.

Az endometriózis még napjainkban is rejtélyes betegség, amely a nőket a termékeny

 (reproduktív) életéveikben érinti.

 A betegség a termékeny korban levő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő.

 Terméketlenség esetén 20-30 százalékban, fájdalmas menstruációs görcsök esetén 40-60

százalékban ez a probléma áll a háttérben. Szám szerint kb. 200000 hölgyet érint.

 A név az "endometrium" szóból származik, amely a méh belfelszínét borító nyálkahártya.
Egészen leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az endometriózist olyan méhnyálkahártyasejtek okozzák, melyek nem a méh üregében helyezkednek el, hanem valahol a méhen kívül tapadnak meg. Hogy pontosan hol, az igen változatos lehet, leggyakrabban a hashártya felszínén találhatóak meg, de előfordulhatnak a petefészkekben, a hüvelyben, a belekben, a húgyhólyagban, a hasüregben szinte bárhol. Egészen szokatlan helyeket is leírtak már a megjelenését illetően: tüdőben, a szemben, a központi idegrendszerben, a bőrben stb.
Endometriózis eseteiben az okozza a problémát, hogy ezek a sejtek "rendes" helyükről távolabb is ugyanúgy viselkednek mintha a méh üregében lennének. Azaz a női hormonok által irányítva növekszenek, vastagszanak, majd a menstruáció időpontjában leválva vérzést okoznak.
Míg azonban a normális méhnyálkahártya leválása kapcsán keletkezett vér a méhszájon és a hüvelyen keresztül a külvilágba tud távozni, a rendellenes helyen megtapadt sejtek leválása által termelődött vér nem talál utat, így megreked, panaszokat és tüneteket okoz, és súlyos szövődményekhez vezethet.


Ha a betegség a petefészekben jelenik meg, akkor un. csokoládé cisztáról beszélünk. A vér hosszú idő alatt besűrűsödik, megbarnul és így kialakul a jellegzetes "csokoládé" bennék. Persze a ciszta fala is lassan vastagszik, mérete nő, akár még a petefészek működését is zavarhatja és mivel a baj nem jár egyedül, ilyen képződményből akár több is előfordulhat és a másik oldali petefészekben is megjelenhet Gyakran előfordul, hogy a csokoládéciszta mindkét petefészekben kialakul, ilyenkor azok megnagyobbodnak, és összeérhetnek, sőt, akár össze is tapadhatnak a méh mögött. .Mivel a petesejt helyén kialakult cisztáról van szó, a csokoládé ciszta eleinte nem feltűnő, ám a csokoládé ciszta a havi ciklusnak köszönhetően hónapról hónapra növekszik.  Az endometriózis kezelése a hosszú évek során változott, de a biztos gyógyítás módját még nem találták meg. A fájdalom csökkentésére általában fájdalomcsillapítókat írunk fel az endometriózisos betegnek. A hormonokkal történő kezelés célja a peteérés meggátlása, / menstruáció leállítása/ lehetőleg hosszútávon, ez az endometriózis visszafejlődését idézi elő a kezelés ideje alatt, és további néhány hónapra a kezelés abbahagyása után is.

Azonban tekintettel arra, hogy az alapbetegséget nem gyógyítja meg, és hamar visszatérnek a tünetek, ma már nem tartjuk korszerűnek az operatív kezeléssel összehasonlítva.


Sajnos nem egyértelmű a tudomány állásfoglalása, hogy mit kezdjünk ezzel a jelenséggel!

 A tanulmányok nem igazolták, hogy a csokoládéciszta eltávolítása egyértelműen javítaná a termékenységet, sőt, bizonyos esetekben a műtét miatt az adott petefészek tartaléka a felére csökken.


A félelmetes csokoládé ciszták.
A félelmetes csokoládé ciszták.

Tünetei.

 Sajnos az elváltozások mérete a gombostűfejnyitől egészen a tenyérnyiig is terjedhetnek,  ebből kifolyólag nagyon súlyos tüneteket okozhatnak.

 Fájdalmas, görcsös, bőséges és/vagy elhúzódó menstruáció.

Kismedencei fájdalom.

Véres széklet, véres vizelet. /Ha a bélfal és a húgyhólyag is érintett, akkor a menstruáció idején a széklet és a vizelet is véres lehet./

Rendszertelen havi vérzések; előfordulhat, hogy két szokásos menstruáció közti vérzés is jelentkezik.

 Előfordul, hogy a fájdalom közösülés közben is lép fel, ezzel nehézzé, örömtelenné, akár lehetetlenné téve a nemi életet.

Tartósan fennálló alhasi vagy hátfájdalom; az alhasi fájdalom tipikusan a menstruáció előtti és alatti időszakban jelentkezik, de máskor is előfordulhat.

A hosszú ideje fennálló fájdalom általános tünetekhez is vezethet, például állandó fáradtságérzéshez, kimerültséghez, alvászavarokhoz, puffadáshoz, depresszióhoz, stb.

Meddőség. /Komoly szövődménye lehet az endometriózisnak a meddőség, ami akkor alakulhat ki, amikor a petevezetéket is elérik az endometrikus elváltozások, összenövések. Ebben az esetben a meddőség konkrét oka az, hogy a petevezetékek elzáródnak és megtörik az átjárhatóságot./

Az állandosuló görcsök, fájdalmak az életminőséget teljesen megrontják.

A sokszor tétova probléma megoldás keresése kegyetlen.

Annál is inkább, mert ahogy említettem, nincs egy egységes protokoll a terápiát illetően.


Kezelése sajnos nem valami kecsegtető!  

Mivel a betegség pontos kialakulásának oka még ismeretlen, így annak megelőzésére sem állnak adatok rendelkezésünkre. A gyógyszeres és műtéti kezelésekkel elsősorban a tüneteket tudjuk orvosolni, valamint lassítani az újabb endometriózis kialakulását. A teljes gyógyulás esélyét növelheti, ha a páciens teherbe esik (amennyiben a méhen kívüli endometriumok nem nehezítik a fogantatást) vagy a menopauza beálltával megszűnnek a menstruációs ciklusok. 

Fájdalom csillapítókkal!

Hormonterápiával!

Konzervatív műtétekkel! /Laparoszkópia, összenövéseket távolítják el/

Méh, petefészek  eltávolítás /Hysterectomia/

Mit tehetünk mi?

Nagyon fontos az emésztő, hormonális rendszer, idegrendszer támogatása.

A szervezet méregtelenítésével , a táplálékok megválasztásával, apró de fontos lépéseket tehetünk.

Ehhez rostdús táplálkozásra, bőséges folyadékbevitelre, minőségi Probioticumokra van szükség! Feltétlenül tenni kell az inzulin intolarencia kialakulása ellen. Ehhez kiváló termékeim vannak.

Feltétlenül meg kell említeni a vízoldékony rostok fontosságát!  Inzulin intoleranciában van kiemelkedően fontos szerepük

Ebben is segítségetekre tudok lenni!  Keressetek bátran!

A XXI. század embere sokféle civilizációs ártalomnak az elszenvedője. Éppen ezért, nagyon fontos ügyelni arra, hogy a szervezetünk ne legyen túlzottan elsavasodva.  Ehhez egy rendkívül kiváló, a világon egyedülálló bio lúgositó zöldségpor keverékem van.

A benne lévő tiszta forrásból származó alga kiváló hatással van a pajzsmirigy normál működését illetően.

Feltétlenül szükséges BMI index kordába tartása!

Rossz, nem egészséges étkezési szokásaink megváltoztatása!

Ehhez van a C9, F15 programunk.

A zsálya illóolaja szintén segít egyensúlyban tartani a hormonokat és segít enyhíteni az endometriózis tüneteit. Alkalmazzon 2-4 cseppet a hasán, majd tartsa meleg ezt a testrészét, hogy az illóolaj kifejtse jótékony hatását.

Tea keverékkel is érdemes próbálkozni! Mária Treben nagy tudója a női bajoknak:

Orbáncfű, szurokfű, palástfű, citromfű, borsmenta, körömvirág, cickafark, /Ha erős a vérzés, pásztortáska/ egy egy arányú keverékét összeborítjuk egy nagy tálba, jól elkeverjük, és légmentes edénybe tároljuk!

Reggel -este 1 evőkanál keveréket leforrázunk 3 dl forró vízzel. 10 perci állni hagyjuk.

Leszűrjük. Naponta 3x1 csészével fogyasszunk el, ha lehet étkezés előtt!

+ hónapnál tovább ne használjuk!

Nagy segítség lesz!

Láthatjátok, mennyi ilyen kis apró lépésre van szükség az orvosi terápia mellé!

Ezeknek e megtétele rajtunk múlik!

Beszéljünk róla keressetek bátran!