EKCÉMA

2021.11.14

Sajnos egy olyan civilizációs betegséggel állunk szembe, ami rengeteg család életét keseríti meg! A  világ lakosságának 10%-át érintő, bármelyik életkorban megjelenhető, elhúzódó, vissza-visszatérő bőrbetegség. Az ezerarcú betegség okai különfélék lehetnek, pontos és hatásos terápia csak az okok tisztázása után lehetséges. Az ekcéma és a dermatítis egymás szinonimájaként használandó - mindkettő arra utal, hogy a bőr határoló, védekező működése sérülést szenved. Az azonos jelentése ellenére Európában elfogadott, hogy akut folyamat megnevezése dermatitis, krónikus folyamat megnevezése ekcéma.

Az ekcéma, egy viszkető gyulladásos  bőrtünet. Ez egy krónikus betegség, mely asthmával és szénanáthával is társulhat. Időszakonként előtör, majd lassan elmúlik. Számos típusa ismert, azonban a pontos eredet, ok máig nem ismeretes. Örökletes hajlam, környezeti tényezők, étkezési szokások állnak a hátterében.

Ekcéma jelei:

Vörös, barnás-vörös elváltozások a bőrön,

viszketés, mely kínzó is lehet, a nyugodt alvást is zavarhatja.

Kicsi pattanásszerű képletek, melyekből váladék ürülhet és pörk képződhet rajta.

Lehet megvastagodott, kirepedezett, hámló a bőr.

A vakarástól pedig kisebesedett és érzékeny, elvékonyodó bőr. bőr

Bárhol kialakulhat a bőrünkön, de elsősorban kezeken, lábakon a hajlati régiókban (nyak, könyökhajlat, térdhajlat), arcon jelenik meg. Atópiás dermatitisben a szem környéke is érintett lehet. A vakarás következtében a bőr kivörösödik, duzzadtá válhat.

A viszketés időnként kínzó lehet. A vakarás csak pillanatnyilag enyhíti a viszketéses tüneteket, melyek azután sokkal intenzívebben jelentkeznek, további gyulladást provokálva. A vakarás következménye a bőr barrier rétegének károsodása, bakteriális (Staphylococcus , Streptococcus) fertőződése. A viszketés - vakarás ördögi kör. Az ekcéma kezelésének egyik alapköve e kör megszakítása és visszafordítása.

A legfontosabb teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, amely tünetmentes állapotban is elhagyhatatlan, hiszen enélkül könnyen romlanak a tünetek. Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét és speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítmények használni.

Ha beigazolódik a kontakt ekcéma, nyilvánvalóan el kell kerülni az irritációt kiváltó anyagokat, tárgyakat. Sokan nem gondolnak rá, de a kozmetikumok, a testékszerek, sőt akár a ruhadarabok fém részei is okozhatnak panaszokat.

A lakás száraz levegője provokáló tényező lehet, érdemes figyelni a szellőztetésre, párásításra.

Az irritáció elkerülése végett a kádfürdőzés helyett a rövid zuhanyozás ajánlott.

A műszálas és gyapjú ruhadarabok helyett válasszunk pamutot.

Amikor felmerül, hogy az ekcémát élelmiszer is kiválthatja, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is- gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, erre az IgE ellenanyag mérése alkalmas. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását ételintolerancia is okozhatja. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében -egyéntől függően - akár jelentős javulás is elérhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

Érdemes elsajátítani valamilyen stresszkezelési módszert is, mert a feszült lelkiállapot önmagában is fellobbanthatja az ekcémát.

Szükség lehet allergia-, fogászati, gégészeti, belgyógyászati vizsgálatokra, a kiváltó okok kizárása vagy beazonosítása végett.

Az ekcéma kezelése:

Étkezés megváltoztatása. /pl. tej, glutén/

Speciális bőrápoló szerek használata.

Helyileg ható krémek.

Bőr felszínét takaró ruha megválasztása.

Helyi szteroid készítmények.

Fényterápia.Konklúzió:

Mivel saját megélt ekcémás tapasztalatunk van, bátran merek üzenni Nektek! Van más!

Mi ezért lettünk Foreveres Tanácsadók. Történt, hogy Csilla lányunknak szinte minden hajlatot ellepő

ekcémás bőr problémája lett. Mindent kipróbáltunk! Mindenhova vittük. Kicsit jobb lett, de aztán újra

 belobbant. Ha netán jobb volt, mindig maradt egy fehér hold udvara! Hálás vagyok a sorsnak, hogy

 elvitt egy foreveres tájékoztatóra! Ott tettem egy ígéretet, ha Csilla meggyógyul véglegesen, akkor

 leszek a cég tanácsadója. Gondoltam erre úgysem kerül sor! Hála a jó Istennek hatalmasat tévedtem,

 mert, nagy könyv szerint hatalmasat tévedtem!

Belülről-kifelé indult el a terápia. Külsőleg mosakodót, krémet kapott.

Belsőleg jó pár terméket! Életünk legjobb befektetése volt. Mert kb. négy hónap elteltével csoda történt!

Tökéletes gyógyulás. Hold udvara sem maradt, gyönyörű egyöntetű bőr képződött a beteg területen is!

 Ez azért nagyon fontos mert, sajnos egy gombás felül fertőződésben is volt részünk! 

Őszintén egy kicsit féltem, hogy a terhességei során kiújít, de alaptalan volt a

 félelmem!

Szóval innen indul a mi Foreveres történetünk, hiszen az ember a gyermekéért mindent meg tesz!