DIÓ

2021.11.10

A dió valóságos egészségkapszula!

A dió valóságos egészségkapszula, amellett, hogy igen finom. Nemcsak ünnepi desszertjeinkben van helye, hanem egy egyszerű vacsorát vagy desszertet is feldobhatunk egy-egy marék dióval.

Rendkívül sokoldalú a felhasználhatósága. Ne csak a dióbélre gondoljunk, hanem pl diófa levélre. 

Zöld dióból kiváló likőr javíthatja egészségünket!

Törzséből gyönyörű bútor készíthető!

Száraz dió héj is nagy kincs!

A nagy árnyadó.
A nagy árnyadó.

Az első diófákra utaló régészeti lelek igencsak régiek. Egyes tudósok Kr. e. 9000, mások Kr. e. 7000 tájára teszik azt az időszakot, amikor már nagy valószínűséggel fogyasztottak őseink diót. Ez vélhetően az egykori Perzsia területén lehetett. Onnan aztán szép lassan eljutott Közép-Ázsiába, Kínába és az ókori Görögországba is. Az antik Római Birodalom polgárai a görögöknek köszönhetően ismerték meg, és kezdték a provinciákban is meghonosítani a rendkívül kiterjedt szimbolikával rendelkező, értékes fákat. Az Újvilágba viszonylag későn, feltehetően spanyol misszionáriusok jóvoltából jutott el a dió a 18. században.

Magyarország területén őshonosnak számít - egyes krónikák úgy tartják, már honfoglaló őseink is fogyasztották. Ma a keleti országrészben, főként Milota környékén vannak kitűnő minőségű termést hozó, nevezetes diófások, de az ország egész területén találhatók remek diótermő helyek.

Közép-Európa legnagyobb dióültetvénye a Somogy megyei Lengyeltóti határában van. A közel 200 hektáros diós története még a szocializmusban kezdődött, azóta az ösztönös termesztést amerikai és francia módszerekkel váltották fel. A tóti diót ma már Angliában és Németországban is keresik.

Lengyeltóti határában végeláthatatlan sorokban zöldelnek a diófák a dombháton, már ez is ütős látvány, de a háttérben feltűnő Badacsony még idillibbé teszi a képet. Ötven évvel ezelőtt mindez még nem létezett, nyomuk sem volt a fáknak. Ha a dió hagyományát keresnénk, inkább a szomszéd faluba, Gyugyra kéne mennünk, mert úgy tartják, hogy a honfoglaló őseink hívták a diófát gyugynak. Egy-egy diófa mindenhol előfordult, de a nagyüzemi termesztés sokáig ismeretlen volt itthon - kertek, pincék, út szegélyek fája volt a dió.

A tóti diófa táblák.
A tóti diófa táblák.

"Azon szerencsések közé tartozom, akik személyes életük során bizonyíthatták: a diót nem az unokájának, hanem a gyermekének, mi több saját magának ülteti." 

                                                                              néhai Dankó József (2004) 

A dió, tudományos nevén Juglans regia (közönséges dió) nem csupán egyike a leghosszabb életű fáknak - akár 150-160 éves példányok is akadnak -, amelynek mind a levelét, termését és persze fáját régtől hasznosítja az emberiség. Az egészséges diólevelekből főzött tea nyugtatató, idegrendszert védő, vértisztító hatását ma is nagyra becsülik a népi és alternatív gyógyászatban.


Hogy néz ki a tudományos hatása?

Rendkívül magas az Omega 3 zsírsív tartalma, amely a neurotranszmitterek müködését erősen befolyásolja. Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig, a ,,szinapszison " / az idegsejtek kapcsolódási, találkozási pontja/ átúszva" üzenetet szállítsanak. Ilyen például az acetilkolin, dopamin, noradrenalin, szerotonin. Legtöbbjük az idegrendszerben termelődik, csak ott található meg és ott fejti ki hatását, de vannak, amelyek a vérben szétterjedve is fejtenek ki hatást (például adrenalin). Néhányuk a testben hormon, az agyban neurohormon szerepet tölt be.

 A benne található omega-3 zsírsav az ALA vagyis alfa-linolénsav. Ennek a zsírsavnak, hatalmas szerepe van az immunrendszer megfelelő működésénél, a gyulladáscsökkentésben, a vérnyomás szabályozásában, stb.

Az egészséges zsírok mellett a dió említésre méltó mangán-, réz-, magnézium-, foszfor-, B6-vitamin-, folát- és tiamin tartalommal rendelkezik.

Sok tálálós kérdés, mondóka témája a dió.
Sok tálálós kérdés, mondóka témája a dió.

A gyermekek már az óvodában találós kérdésként megismerik: "Se ajtaja, se ablaka, mégis négyen laknak benne". 

Közmondásainkban is gyakran emlegetjük, hiszen a vadházasságban élőkre régen azt mondták, hogy "a diófa alatt esküdtek"!

De közismertek a "kemény dió" vagy "dióhéjban összefoglalva" kifejezések is.

 Termesztéséhez is kötődik népi tapasztalat: Szent Iván (június 24.) és Szent Jakab napján (július 25.) ha sok az eső, abban az évben kevés lesz a diótermés, míg Kisboldogasszony napján (szeptember 8.) kezdődik a dió verése és az őszi gabona vetése.


 Lássuk, hogy mi mindenre jó a dió fogyasztása.

1.) Segítség a depresszió elleni küzdelemben

Az omega-3 előnyei közé tartozik, hogy természetes módon kezeli a depressziót.  Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak alacsony szintje hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, viselkedésbeli és kognitív rendellenességekhez.

2.) Az agy egészségének javítása

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása csökkentheti a demencia kialakulásának valószínűségét, az Alzheimer-kór és egyéb kognitív károsodások kockázatát.

3.) Szív egészségének támogatása

A vizsgálatok kapcsolatot mutattak ki a magas omega-3 és diófogyasztás és a szív egészsége között. Az omega-3 segíti az erek tisztulását, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, szabályozza a koleszterin szintet. A dió fogyasztás alacsonyabb vérnyomást eredményezhet.

4.) Segítség a rák megelőzésében

A dióban lévő polifenol antioxidánsok csökkentik a gyulladást és megerősítik az immunrendszert, hogy megelőzzék a rákos sejtek kialakulását. Egy 2013-as állatkísérlet szerint a dió rendszeres fogyasztása, mint étrend kiegészítő, képes csökkenteni a humán prosztata ráksejtek növekedését.

5.) Támogatja a testsúlycsökkenést

A dió egy tápanyagokban nagyon gazdag gyümölcs. A benne lévő fehérje, zsír és rost elősegíti a jóllakottság érzést, megelőzi a túlevést és támogatja az anyagcsere megfelelő működését.

6.) A reproduktív egészség javítása

A dió kalciumot, magnéziumot, foszfort, mangánt és káliumot tartalmaz. A mangán kifejezetten támogatja a reproduktív szervek egészségét, a sebgyógyulást és az agy fejlődését.

Csoda !

A dió diabétesz elleni hatását már régebb óta igyekszenek igazolni, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett nagyszabású kutatás azonban valódi okot adhat a bizakodásra. Ennek során közel 140 ezer felnőtt ápolónőt vizsgáltak tíz éven, szorosan nyomon követve az étkezési szokásaikat. A kutatók végeredményben azt mutatták ki, hogy a dió havi egy-háromszori fogyasztása 4, heti egyszeri fogyasztása 13, míg heti kétszeri fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét.

Kulináris élvezetek.

A dió a magyar konyhában leginkább az édességek, desszertek összetevője. Ez a csonthéjas gyümölcs viszont a főételek ízét is feldobja. Sőt, egészen különlegessé teszi

Diós-mézes brokkoli

Hozzávalók:

  • 80 dkg brokkoli
  • 15 dkg dió
  • 5 kanál méz
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük és forró, sós vízben leforrázzuk. A dióbelet felaprítjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a mézet. Rászórjuk a diót és a forrázott brokkolit. Alaposan átforgatjuk és tálaláskor meglocsoljuk egy kanál mézzel.

Lassan jönnek az ünnepek! Ilyenkor valahogy többféle linzer tésztát sütünk. 

Finomak, sokáig elállnak, fő alkotóeleme a dió. 

Karácsonyi kis csodák.
Karácsonyi kis csodák.

Kelt tészták, kuglófok, bukták, csavart, fonott tészták fontos alkotórésze.

Nálunk az aranygaluska a kedvenc. Illetve a rakott palacsinta!

A megunhatatlan aranygaluska.
A megunhatatlan aranygaluska.

                                                                             Kedves egészségetekre!

Finom diólikőr.
Finom diólikőr.