BOTOX VAGY KOLLAGÉN?

2021.03.14

Először is nézzük mi az a csoda szerként emlegetett botox, amely csak bizonyos körökben ismert?

Vajon miért? 

Hogyan, és hol hat?

Maga a botox először olyan betegségek kezelésében volt engedélyezve, mint az izomgörcsök, a hónalj túlzott izzadása vagy a szemhéjrángás. 

  A Botox (botulinum toxin) egy olyan fehérje, melyet injekciós technikával a bőr alá juttatnak szakemberek, azon izmokhoz, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek.

Ennek hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel szinte megszűnik, az izomműködés gyengül, csaknem lebénul, és a ránc elsimul.

Előnye, a szinte azonnali eredmény. A kezelést követő néhány napban, már örülhetünk kisimult, feszes arcbőrünknek. További előnye, hogy jóval kevesebb sebészeti beavatkozást igényel, mint a ráncfelvarrás, vagy arcplasztika. Nem kell számolnunk komoly mellékhatásokkal, a kezelés esetleges nyomai pedig néhány nap alatt eltűnnek.

Hátránya, mindössze néhány hónapra szóló, rövidtávú hatás. A kezelés tehát nem ér véget az első beavatkozásnál, aki erre az eljárásra szánja el magát, annak folyamatosan időt, és nem utolsó sorban sok pénzt kell áldoznia, az elért hatás tartós fenntartására. A kezelés költsége 20000 ezertől / ilyentől én félnék/, akár 150000 forintig is terjedhet! 

További hátránya, hogy mint minden rendszeresen használt szerhez, a botoxhoz is hozzá szokhat a szervezetünk, így sok esetben, már csak a dózis emelésével érhetjük el, ugyanazt a hatást.

Hatása 2-6 hónapig marad meg!


No, most pedig nézzük mi az a  kollagén?

 Tulajdonképpen együtt tartja a sejteket és előmozdítja azok optimális működését! 

HOGYAN?

 A kollagén az emberek és az állatok bőrében, kötőszövetében van jelen, egyfajta fehérje. Maga a kifejezés a görög "kólla" szóból ered, ami ragasztót jelent. Ehhez társult a francia "géne" kifejezés, ami arra utal, hogy "valamit termelni". A kollagén tehát egy fehérje, ami ragasztót termel a szervezet számára. 

Testünk mely részei tartalmaznak kollagént?

                                -szem fehér részének 90% -a 

- inak 80% -a

    - bőr 70-80% -a

 - porc 60% -a

        - csontok 30% -a

                -izomtömeg 1-10%-a

Elmondhatjuk, hogy hatalmas jelentőséggel bír a kollagén a szervezetünk számára. 

Viszont van egy nagy probléma, mégpedig az, hogy kollagént közvetlenül az élelmiszerekből nehezen tudjuk bevinni. 

/Szinte már senki nem eszi meg a porcos, inas húsokat/

Különösen hol vesszük észre a hiányát?


Egészséges körmök és haj.

Azt bizonyára tudod, hogy ami bőröd számára jó, azt körmeid és hajszálaid is hasznosítani tudják. Nincs ez másként a kollagén esetében sem. Kifejezetten hasznos választásnak bizonyul törékeny körmök esetében. Az is megfigyelhető, hogy hatására gyorsabban nőnek a körmök, kevésbé töredeznek azok. Tény az is, hogy a korai hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, valamint az őszülés is megakadályozható a megfelelő minőségű és mennyiségű kollagén bevitelével.

Izomerő és regenerálódás.

A rendszeres testmozgás fontossága mellett nem mehetünk el. Segít oldani a feszültséget, hozzájárul a normál testsúly megőrzéséhez, a plusz kilók leadásához, de az állóképesség is növelhető ilyen módon. 

A kollagén étrend-kiegészítők persze nem csak azoknak ajánlottak, akik heti négy-öt napot a konditeremben töltenek, viszont esetükben az izmok növekedése és azok regenerálódása is megfigyelhető a kollagén hatására.


Ízületi fájdalmak ellen is hatékony!

Az ízületek fájdalma nem csak az idős korosztály körében ismert. A súlyfeleslegből vagy sportsérülésekből adódóan már egészen fiatal korban is megjelenhet. A kollagén készítmények fogyasztása segítséget nyújt az inak és a szalagok egészségének megőrzésében, hozzájárul a reumás megbetegedések és a porckopás megelőzéséhez. A már meglévő ízületi duzzanatok csökkenhetnek hatásukra.


Ép és erős csontrendszer.

Az ízületekkel összefüggésben a csontok mellett sem mehetünk el.

 Ezek erőssége két tényező függvényeként alakul. A csontszövet mennyisége és a kollagén jelenléte együttesen fontosak. Az évek múlása hatással van a szervezetben jelen levő kollagén mennyiségére, s ezzel a csontok állapotára is. A természetes úton zajló kollagén-vesztés kollagén készítményekkel ellensúlyozható. A szervezetbe kerülő kollagén stimulálja azokat a sejteket, melyek a csontképzésért felelősek. Hozzájárul a kalcium felszívódásához, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is bír. Érdemes a kollagén mellé kalciumot is fogyasztani, az optimális hatás így érhető el.

Támogatja az emésztést.

Különösen IBS-ben, lyukasbél esetén nagyon ajánlott!


Felejtsd el a hegeket!

Tudtad, hogy a hegek általában kollagénből épülnek fel? A kollagén belsőleges pótlásával tehát hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a vérerek erősödjenek, még több kollagén termelődjön, és azok felépítsék a normál bőr típusát. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a szervezet C-vitaminhiánnyal küzd, vagy nem tud elegendő kollagént termelni, akkor ez negatívan befolyásolja a gyógyulási képességet.


Tehát elmondhatjuk, a kollagén fontos alkotóeleme a csontoknak, fogaknak, izmoknak, ízületeknek, kötőszöveteknek és a bőrnek. 

Mivel korunk előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, ajánlott valamilyen formában pótolni.

Ápolt bőr kollagénnel

Az öregedést gátló készítmények elmaradhatatlan eleme a kollagén. Tény viszont, hogy a kollagénes étrend-kiegészítők sokkal inkább kifejtik jótékony hatásaikat belülről kifelé. Érdemes tehát ilyen fogyasztásában gondolkodni akkor, ha a bőrápolás a cél. 

S hogy mit várhatunk el tőle? Rugalmassá és hidratálttá varázsolja a bőrt, csökkenti a ráncokat, valamint az UV-károsodás ellen is hasznos.

 A bőrben levő kollagén mennyiségének növelésével az öregedés jelei csökkenthetőek és kevésbé lesz érdes a bőr.

A kollagén termelődés csökkenésének folyamata nem állítható meg véglegesen, de vannak lehetőségek, melyekkel lassíthatjuk. A belsőleg fogyasztott kollagén nagyban segíti a bőr, és a szövetek megújulását, és az öregedési folyamatok lelassulását.


Nem véletlenül fogyasztom én is!

 Azt olvastam az a jó kollagén tabletta amelyik tartalmaz C vitamint!

Állítólag a C vitamin hatására akár 8x - ra is nőhet a kollagén termelődés! 

Amit én ajánlok, azért a leghatásosabb, mert tengeri hal kollagén hidrolizátum:/ ez a formula a fehérjegyártás abszolút csúcsterméke, hatékonysága verhetetlen, hasznosulása maximális/

Biotin vagy más néven H vitamin tartalma elősegíti a zsír, szénhidrát, fehérje anyagcserét. Lassítja a kopaszodást, őszülést, izom fájdalmat!