BIRS

2021.10.31

A birsalma vagy birskörte a rózsafélék családjába tartozik. Az ősz egyik legegészségesebb legkedveltebb gyümölcse.                  

Mely területeken használatos?

A birsnek van az összes gyümölcs közül a legmagasabb pektin tartalma. A pektin az emésztőrendszer segítője, mivel védőréteggel vonja be a bélfalakat, amivel egyrészt megvédi azt, másrészt helyreállítja annak megfelelő működését.

-Hasmenés és szorulás esetén egyaránt hatékonyan működik. Minden olyan betegség ellen hasznos, amit baktériumok okoznak, mint például a hasmenésjárvány, a gyomorfekély, vagy egyéb gyulladásfajták. 

-Mindez annak köszönhető, hogy a birsalma olyan kiváló baktériumölő, hogy a középkorban a kolera gyógyítására is használták.

- Emellett óriási előnye még, hogy rendben tartja a vér koleszterin szintjét, kiváló antioxidáns hatású. 

-Érdekessége, hogy nem a hagyományos módon tartalmazza az antioxidánsokat, hanem annak élőanyag található meg benne. Ráadásul ez az anyag nem vész el a hőkezelés folyamán.

-Nagyon elismert szerepet játszott a népgyógyászatban is. Jó eredménnyel alkalmazták gyulladások, reumatikus fájdalmak esetén, vagy akár menstruációs panaszok enyhítésére is. 

Mivel összehúzó hatással is rendelkezik, ezért akár égési sebek külső ellátására is alkalmas volt.

-Elterjedt volt mint erős köhögés, vagy magas láz ellen alkalmazható szerként is. Napjainkban népszerűsége visszaesett, pedig feldolgozott adalékanyagait a mai napig sikeresen használják táplálékkiegészítőkben, vagy egészségmegőrzést támogató készítményekben.

-Bőrnyugtató és frissítő hatása miatt kiváló arckezelő. Kiszáradt, kisebesedett arcra és dekoltázsra tegyük a birsalma kifacsart levét. Összehúzza a pórusokat, enyhíti a gyulladásokat és látványosan felfrissíti a bőrt, ezáltal fiatalabb hatást kelt.

-A birs leve hidratálja és táplálja a bőrt, ráncok enyhítésére, valamint a szem alatti ödémás bőr szépítésére kiválóan alkalmas. 

A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldog-ság gyümölcsévé vált. 


Lássuk, miért érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe?


1. Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint,  pektint és a tanint tartalmaz. 

Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). 

Almasavat és csersavat is tartalmaz. 

A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. 

Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.

Nyersen fogyasztva csodára képes.
Nyersen fogyasztva csodára képes.

2. Étvágygerjesztő hatása, naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.

3. Felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel: ide tartoznak az akut hepatitisz, krónikus. (ALP) hepatitisz, biliáris cirózis, rosszindulatú folyamat a máj érintettségével, stb. Mossunk meg 2-3 birset, vágjuk apró darabokra és napi három alkalommal együnk belőle. Ha a betegséget hányás kíséri készítsünk két birsből pürét, és azt fogyasszuk.

4. Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk. Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.

5. Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti: főzzünk meg 3 deciliter vízben 100 gramm birsmagot az előbb ismertetett módszer szerint. A főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg az infúziót vagy gargarizáljunk vele.

6. Kezeli a hólyaghurutot: fogyasszunk naponta 50-100 milliliter birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.

7. Antidepresszáns hatású: a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak. 

Virága csodával határos szépségű
Virága csodával határos szépségű

Igazi kulináris élvezet a fogyasztása.

Legismertebb formája a birsalmasajt!  Nem véletlen, hiszen Magyarországon az egyik legrégebbi édesség. Méliusz Juhász Péter már 1578- ban írt a birsalma gyógyító tulajdonságairól! Illetve a birsalmasajt receptjét az Ő akkori írásaiban már megtalálhattuk!

Birsalmasajt recept!

Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük.

Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.

Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.

Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelán tányérba cseppentve a a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad.

Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót.

Másnap pergamenpapírra kiborítjuk és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.                                                              

/ Horváth Ilona szakácskönyvéből/



Rengeteg formában használjuk. Likőr, lekvár, pálinka, szörp ,sütemény készíthető belőle.

Savanyú káposzta készítésénél aromaanyagként kerül a rétegelt káposzta közé.

Dióval nagyon jól harmonizál! Igazi kulináris finomság a dióval töltött sült birs alma.

A köztudatban a legismertebb formája a birsalmasajt! Buktákba különösen előnyös,

mert nem folyik ki a tésztából!

Elkészítése során, csak az ötletünk szabjon határt.