BORSIKAFŰ

2021.03.24

Stureja hortensis. Az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény.

  Népies nevei: borsikafű, hurkafű,  borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombort, csomborbor, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.  Földközi tenger mellékéről származik, nálunk is termesztett, egyéves növény.

A növény virágos, leveles hajtásait kell learatni, illetve a virágokat összemorzsolni.

Hatóanyagai: Illóolajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserűanyagot tartalmaz.

Teáját alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás, köhögés ellen használjuk.

 Nagyon kedvelt fűszer növény. 

Különösen az erdélyi konyha kedvenc fűszere. Szinte minden háznál nagy csokrokba szedve szárítják.

 A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer.

Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló.

 Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. 

Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.

Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt.

 Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. 

A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként.

Az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja). Ebből fakadóan nagy meggyőződéssel és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.

 Rómában gyógyító ereje mellett, az ízével is hódított a borsikafű. A kor egyik kedvenc eledelének, a - mai szemmel nézve elég bizarr módon előállított - halszósznak, a garumnak az ízesítésére használták.

Vászonzacskóba zárva, akár molyirtóként is használhatjuk.

A gyógynövényből nyert olajat bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően gyakorta használják kozmetikai termékekbe (készítenek vele fogkrémet és szappant).  

Gasztronómiai vonalon is hasznosítják a borsikafű olajat, különféle keserűket és vermutokat ízesítenek vele.

Én nagyon szeretem, mert kiméletesebb mint a bors.