
BORSIKAFŰ
Stureja hortensis. Az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény.
Népies nevei: borsikafű, hurkafű, borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombort, csomborbor, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Földközi tenger mellékéről származik, nálunk is termesztett, egyéves növény.
A növény virágos, leveles hajtásait kell learatni, illetve a virágokat összemorzsolni.
Hatóanyagai: Illóolajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserűanyagot tartalmaz.
Teáját alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás, köhögés ellen használjuk.
Nagyon kedvelt fűszer növény.
Különösen az erdélyi konyha kedvenc fűszere. Szinte minden háznál nagy csokrokba szedve szárítják.
A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer.
Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló.
Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor.
Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt.
Csak a főzés végén kell az ételhez keverni.
A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors helyettesítőjeként!
Az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja). Ebből fakadóan nagy meggyőződéssel és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.
Rómában gyógyító ereje mellett, az ízével is hódított a borsikafű. A kor egyik kedvenc eledelének, a - mai szemmel nézve elég bizarr módon előállított - halszósznak, a garumnak az ízesítésére használták.
Vászonzacskóba zárva, akár molyirtóként is használhatjuk.
A gyógynövényből nyert olajat bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően gyakorta használják kozmetikai termékekbe (készítenek vele fogkrémet és szappant).
Gasztronómiai vonalon is hasznosítják a borsikafű olajat, különféle keserűket és vermutokat izesítenek vele.
Én nagyon szeretem, mert kíméletesebb mint a bors.