
A TÁNCOLÓ CSODA
A bokrosgomba (Grifola frondosa) japán neve - maitake - táncoló gombát jelent. Elnevezése onnan ered, hogy aki megtalálta örömében táncra perdült. Nem véletlen ,hiszen abban az időben az ára az ezüstével vetekedett. Mivel akár 20 kilósra is megnőhet, Japánban a gombák királyaként emlegetik!
A bokrosgomba legfontosabb jótékony összetevői a poliszacharidok.
Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánokat, amelyek rendkívül hatékony antioxidánsok. Felerősítik az immunrendszert, megkötik a sejtek örökítőanyagát (DNS) megtámadó szabad gyököket.
Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium és kálium tartalma jelentős.
Vitaminok közül B2- és D-vitaminban gazdag.
Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez.
Segíti legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket.
Egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez.
Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának.
További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét.
Megfigyelték, hogy a bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.
Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Szabályozza a vércukorszintet.
Insulin intolarenciában is nagy szerepe van.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében. Akár az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.
A shiitake és a bokrosgomba kivonatában található glükánok immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a Louisville Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a 14 napos kezelés jelentősen növelte az alanyok immunrendszerének hatékonyságát. Kutatások alapján a legerősebb immunerősítőnek a shiitake és a bokrosgomba keveréke bizonyult.
A japán Hokkaido Research Organization munkatársai rodenseken végzett kísérletek során megállapították, hogy a bokrosgomba csökkenti a plazmakoleszterin szintjét, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést.
A bokrosgomba immunerősítő hatását vizsgálták a Kobe Egyetem kutatói, akik bizonyítékot találtak arra, hogy a gyógygombából kivont D-frakció hatékonyan támogatja a szervezet természetes immunválaszát.
Ugye, nem csodálkoztok azon ,hogy mi ezt használjuk immunrendszerünk erősítésére!
Segítek hol tudjátok elérni!