A TÁNCOLÓ CSODA

2021.03.12

A bokrosgomba (Grifola frondosa) japán neve - maitake - táncoló gombát jelent. Elnevezése onnan ered, hogy aki megtalálta örömében táncra perdült. Nem véletlen ,hiszen abban az időben az ára az ezüstével vetekedett. Mivel akár 20 kilósra is megnőhet, Japánban a gombák királyaként emlegetik!

A bokrosgomba legfontosabb jótékony összetevői a poliszacharidok.

 Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánokat, amelyek rendkívül hatékony antioxidánsok. Felerősítik az immunrendszert, megkötik a sejtek örökítőanyagát (DNS) megtámadó szabad gyököket.

Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium és kálium tartalma jelentős.

Vitaminok közül B2- és D-vitaminban gazdag.

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben.

 Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez. 

 Segíti  legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket. 

Egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez.

 Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának. 

További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét. 

Megfigyelték, hogy a  bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.

Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.  Szabályozza a vércukorszintet. 

Insulin intolarenciában is nagy szerepe van.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében.  Akár az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.

A shiitake és a bokrosgomba kivonatában található glükánok immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a Louisville Egyetem kutatói.  Megállapították, hogy a 14 napos kezelés jelentősen növelte az alanyok immunrendszerének hatékonyságát. Kutatások alapján a  legerősebb immunerősítőnek a shiitake és a bokrosgomba keveréke bizonyult. 

A japán Hokkaido Research Organization munkatársai rodenseken végzett kísérletek során megállapították, hogy a bokrosgomba csökkenti a plazmakoleszterin szintjét, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést.

 A bokrosgomba immunerősítő hatását vizsgálták a Kobe Egyetem kutatói, akik bizonyítékot találtak arra, hogy a gyógygombából kivont D-frakció hatékonyan támogatja a szervezet természetes immunválaszát.

Ugye, nem csodálkoztok azon ,hogy mi ezt használjuk immunrendszerünk erősítésére! 

Segítek hol tudjátok elérni!