ZÖLDBORSÓ

2022.06.01
A kifejtett borsónk .
A kifejtett borsónk .

Gyerekkorom kedvenc csemegéje, de nem csak az enyém, hanem az unokáimé is. Alig várom, hogy az első hüvelyeket lehessen szedni. Az idén sok drága kis szorgalmas kéz dolgozott azon, hogy minél többet ki tudjon fejteni. Hatalmas öröm volt látni ahogy egymás keze alól kapkodták, ki lesz az ügyesebb a borsó fejtésben. Anna Peti Gergőből sokszor el kellett olvasni a borsó pucolást. Mind a négy unoka nagyon szereti ez a közös projektet. Friss borsóból főzelék, ragúleves, máris csordul a nyál a számba.

Az igazi nagy kedvenc
Az igazi nagy kedvenc

Igaz, hogy rengeteg féleképpen el lehet készíteni ezt a tavaszi csodát, de nálam mindent visz a tejszínes zöldborsós csirke, aranysárga apró pici nokedlival. Egy dologra nagyon kell ügyelni, és ez nem más mint a mennyiség, mert a szem sokkal többet kíván, mint a gyomor! Persze rengeteg formában felhasználható. Nyersen a friss zsenge változatát, sülve,  főzve , pépesítve, párolva, rizzsel, zöldségekkel, szóval csak az ötletünk szabjon határt.

A kulináris élvezeten kívül hittétek volna, hogy ennyi mindenre jó a zöldborsó.

1. VITAMINOKBAN GAZDAG

A kis zöld hüvelyekben található borsószemek vitaminokban és ásványi anyagban bővelkednek. Sok benne a C-, és B-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is, ami a csontoknak és idegrendszernek fontosak. Természetesen ezek a gyógyhatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha a zöldborsót nyersen fogyasztod, mert a főzés hatására a legtöbb gyógyhatású anyag eltűnik belőle. De, ha nem szereted nyersen, ahogy említettem már, párolva is nagyon finom és megmarad benne a sok értékes tápanyag és vitamin.

2. VÉRNYOMÁSJAVÍTÓ

A zöldborsó rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető, akár alacsony, akár magas. A hüvelyes zöldség magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. Emellett gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is.

3. SZÍVVÉDŐ

A magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szívizom munkája is sokkal erőteljesebb. Mindez a benne található káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Ezáltal csökkenthető nem csak a szívinfarktus kockázata, hanem a különböző szívbetegségek kialakulása is, és egészségesebb, hosszabb életet biztosíthatsz magadnak.

4. SEGÍT KEZELNI A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGET

A zöldborsó vagy annak levének fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a glutén által kiváltott rombolást. Egyedüli módja az egészség visszaszerzésének, hogy glutén tartalmú ételeket el kell kerülni. Ám segíteni is lehet a szervezetet azzal, ha zöldborsót fogyasztasz, lehetőleg napi rendszerességgel.

5. ZSÍRÉGETŐ "SZER"

És, amit nem sejtenél: kiváló fogyókúrás szer! A diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó, főleg ha még szereted is. Rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását. Édes íze miatt, akár a cukor iránti vágyadat is enyhítheted vele, és még nassolni valónak is kitűnő.

Kiváló, egészségre gyakorolt hatását a Forever cég is felismerte. Az egyik egy zöld sav - bázis egyensúlyt rendbe tevő, legjobb lugosító a piacon. A másik termék a magas protein tartalmát használja fel!

Kattints ide, és lásd micsoda zöld csoda tárul eléd.  Gyerekekre is gondoljatok, hiszen Ők nem szeretik az itt felsoroltak zömét!

Köretnek, főételnek egyaránt kiváló.
Köretnek, főételnek egyaránt kiváló.