A Tea 

2020.09.08

 

Többször felmerül a kérdés fekete, zöld vagy fehér tea? Nem foglalnék állást, mindenkire rábízom a döntést! Sokkal szívesebben leírnám, hogy melyik miért jó?


Fekete tea: A víz után a tea a leginkább fogyasztott ital. Napjainkban a fekete tea messze a legnépszerűbb tea fajta Sri Lanka ban, Indiában, Dél ázsiai országokban, nyugaton de akár nálunk is naponta fogyasszák az emberek! Tehát elmondhatjuk nagyon sok rajongója van! Talán jól ismert az angol neve Black tea.

Fő hatóanyaga a tannin ami az élénkítő hatását adja, megfelel a kávéban lévő koffein nek. Érdekességként mindjárt elmondanám, hogy fekete tea nem egyszerűen csak finom ital, de testi-szellemi jólétünket is pozitívan befolyásolja, ami a benne található számtalan vegyületnek köszönhető. Ezek egyike a tea esetében teinnek nevezett, a kávéban is megtalálható koffein, ami talán az egyik legismertebb olyan anyag, melyet nap mint nap igénybe veszünk ahhoz, hogy fokozzuk szellemi teljesítőképességünket.A kávéhoz képest a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz, ami más formában, nagyobbrészt csersavhoz kötve van benne jelen, ezért a tea hatása eltérő a kávétól. 

A kávé koffeinje már a gyomorban felszabadul, ezért szinte azonnal felpörgeti fogyasztóját, a teában lévő viszont később, a bélrendszerben szívódik fel, ezért élénkítő hatása is lassabban bontakozik ki, de tovább is tart. A fekete tea nem egyszerűen finom ital, de testi-szellemi jólétünket is pozitívan befolyásolja, ami a benne található számtalan vegyületnek köszönhető. Ezek egyike a tea esetében teinnek nevezett, a kávéban is megtalálható koffein, ami talán az egyik legismertebb olyan anyag, melyet nap mint nap igénybe veszünk ahhoz, hogy fokozzuk szellemi teljesítőképességünket a nem szabályos áramlás az erek belső felületének a szabálytalanságát jelzi, amely plakkok jelenlétét feltételezi. A plakkok szűkítik az erek, így a koszorúserek belső átmérőjét, emellett vérrögök kialakulására prediszponálnak. Mind a rövid, mind a hosszú távú eredmények szignifikáns különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.

Számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert!

Szeretném megjegyezni, nem a forró 95 fokos vízbe tesszük a teát, hanem a tea szemcsékre öntjük a vizet!


    Zöld tea: Kevesen tudják, hogy ugyanabból a növényből készítik a zöld és a fekete teát is. A fekete tea feldolgozásának része azonban egy olyan oxidációs folyamat, aminek következtében kialakulnak a két teatípus közötti különbségek. A zöld tea is találkozik a feldolgozás során ezzel a folyamattal, de jóval enyhébb változatban.A katechinok által kifejtett hatások részletesebben:

Antioxidáns aktivitást fejtenek ki a szabad gyökökre számos, elsősorban enzimatikus (aktivizáló és gátló) folyamat révén.

Megakadályozzák a lipidek bioszintézisében részt vevő, oxidációt elősegítő, kulcsfontosságú enzimek működését, valamint csökkentik a zsírok bélrendszeren keresztül történő felszívódását, ezáltal előnyösen befolyásolják a vérben keringő zsírok szintjét.

Szabályozzák az erek tónusát azáltal, hogy aktiválják az endotheliális nitrogén-oxidot.

Megelőzik az érfalban végbemenő gyulladásos folyamatokat, amik kritikus szerepet játszanak az érelmeszesedés okozta érsérülések rosszabbodásában.


Rákmegelőző hatású is, védi az olyan belső szerveket, mint a gyomor, a máj vagy a vese, táplálja a bőrt, védi a szemet, hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és nem utolsó sorban ez az egyik leghatékonyabb zsírégető az ismert természetes szerek között.zöldtea fogyasztása által létrejövő betegségkockázat-csökkenést a zöldtea katechinnek nevezett vegyületével hozták összefüggésbe. A katechinok, a polifenolok közé tartozó vegyületek, többféle mechanizmus révén fejtenek ki védő hatást az érrendszerre, így többek között gátolják az oxidációt, védenek a magas vérnyomás ellen, gyulladásgátló, trombózisellenes hatásúak, csökkentik a vérzsírszintet, illetve sejtburjánzás ellenes hatásúak.

Megakadályozzák a vérerek falában található simaizomsejtek növekedését azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az érelmeszesedésben szerepet játszó érbeli növekedési faktorral.

Gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, ezáltal csökkentik a trombózis kialakulásának esélyét.

A víz hőmérséklete a zöld tea esetében igen lényeges pont, ugyanis semmiképpen sem szabad túl forró vízzel leönteni a zöld teát. Forraljuk zubogásig, majd pedig hagyjuk visszahűlni 70-80 fokosra, s csak ezután öntsük rá a tealevelekre.


Fehér tea: Fehér teát a rügyeket vastagon borító ezüstfehér pihékről nevezték el és ennek a teatípusnak a legvilágosabb a főzete is.

Ellentétben a zöld tea készítésével, amelyhez felhasznált tealevelek ki vannak téve a magasabb hőmérsékleten történő besütésnek (oxidáció megállítása), a fehér teát természetes módon, napon szárítják, alacsonyabb hőmérsékleten, így megőrzi a tealevél magasabb polifenol tartalmát.

fehér tea elkészítéséhez általában alacsonyabb vízhőfokot használunk.