GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK:ACSALAPU

2021.03.23

Acsalapu, kalaplapu: Népies nevéből  adódóan melegben kalapként használták!

Vizenyős árokpartokon, patakok mentén élő kétlaki növény. Akár fél méteres, vese alakú levelei  vannak. Virágzata hússzínű, lilás, fürtös. Levelét és gyökerét használjuk, júliustól augusztusig gyűjthető!

Hatóanyagai: Szeszkviterpén vegyületek, flavonoidok, nyálkanyagok, pirrolizidin alkaloida.

Hatása: Izzasztó, görcsoldó, fájdalom és köhögéscsillapító.

Alkalmazása: Mozgásszervi panaszok.

Bélbántalmak.

Menstruációs zavarok.

Légzőszervi megbetegedések esetén.

Huzamos ideig nem ajánlatos fogyasztani!

Pár napos /egy két hét/fogyasztás után iktassunk be szünetet!

Leveléből teát, gyökeréből főzetet kell készíteni.

Frissen tört leveleit ficamok, rándulások, feltört láb esetén ajánljuk.

Gyökérből készült főzete borogatásra, aranyeres csomókra, rothadásos sebeknél lemosásra!

Figyelmeztetés! Terhesek, szoptatós anyák, gyerekek belsőleg nem használhatják.