TAVASZI CSEMEGE AZ EPER

2022.05.15

TUDTÁTOK?

 VAN EPERFA

Amikor azt halljuk eperfa, akkor egy pillanatra elmosolyodunk, mert az eper nem fán terem. Kedves kislánykori emlék fűz ehhez a gyümölcshöz. Amikor a hegyre szoktunk járni az út mente tele volt ilyen fákkal. Rengeteget ettünk róluk. Persze jól tudtuk csak a szép fehéreket volt szabad megenni! 

Eperfa gyógyászati alkalmazása: 

A gyökérkéreg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő.

 Gyümölcse rák ellenes, antivirális és antibakteriális hatású. A

 tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi

 betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására; az ágak főzetét reumára, a gyökérkéreg

 főzetét köhögés ellen, ödéma- és gyulladáscsökkentőként, lázcsillapításra, diabétesz kezelésére,

 hashajtóként, féreghajtóként; a termést székrekedés esetén alkalmazzák.

Fehéreper.
Fehéreper.

NO DE ÉN NEM ERRŐL AKAROK NEKTEK ÍRNI- HANEM A SZAMÓCÁRÓL!

Ugye milyen gusztusos!
Ugye milyen gusztusos!

Tudom, ha azt halljuk, hogy eper, akkor ilyen gyönyörű nyál összecsordító, kép jelenik meg előttünk!

Pedig egy csoda hatású gyümölcsről van szó, amiért csak le kell hajolni!

Gondoltátok volna , hogy ennyi mindenre jó!

1. ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

Remek C-vitamin-forrás, elősegíti a szervezet munkáját. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű természetes C-vitamint, egy adag eper pedig nagyjából 51 mg C-vitamint tartalmaz, vagyis a napi szükséglet felét.

2. JAVÍTJA A SZEM EGÉSZSÉGÉT

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.

3. SEGÍT LEGYŐZNI A RÁKOT

A C-vitamin egy antioxidáns, ami leköti a szabad gyököket, mielőtt azok elrákosodhatnának. A legjobb védekezés a megelőzés, az egészséges, erős immunrendszer a legjobb esélyeket biztosítja bármilyen betegség ellen.

4. SEGÍT MEGELŐZNI A RÁNCOKAT

Ismét a C-vitaminnak köszönhető, hogy az eper tulajdonképpen csökkenti a ráncok kialakulását. A rugalmas bőrt biztosító kollagén termeléséhez ugyanis elengedhetetlen a C-vitamin és a víz, az eper pedig mind a kettőben bővelkedik.

5. HARCOL A ROSSZ KOLESZTERINNEL

A szívbetegségek egyik leggyakoribb okozója a magas koleszterinszint, az eper azonban képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel. Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.

37462688 - closeup of tasty spanish strawberries freshly collected on a wooden box view from above

6. CSÖKKENTI A GYULLADÁST

Antioxidáns hatásának és a fitokemikáliáknak hála segít csökkenteni az ízületek gyulladását. Egy tanulmány szerint a napi 16 szem epret fogyasztó nők szervezetében jelentősen kisebb az esélye bármilyen gyulladás kialakulásának.

7. VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ

Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást, Mivel az csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét, csökkenti a gyulladást és a magas vérnyomást. Ezek miatt az epret méltán nevezhetjük az egyik legszívbarátabb gyümölcsnek.

8. ROSTBAN GAZDAG

A rost elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, az eper pedig adagonként 2 grammal lát el. A hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel, ami a 60 év felettiek 50%-át érinti. A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is hasznos, mert a rost lassítja a cukrok véráramba kerülését.

9. SEGÍT FOGYNI

A megfelelő testsúly fenntartása az egyik legjobb módja annak, hogy a II-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen védekezz. Természetes módon alacsony a kalóriatartalma (32 kalória 100 grammban), zsírmentes és alacsony a nátrium- és cukortartalma.

10. KISMAMÁKNAK IS JÓ

Egy adag eperben kb. 21 mcg folsav van. A folsav a terhesség korai szakaszában fontos, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így az eperrel akár születési rendellenességeket is megelőzhetsz.


SZEDD MAGAD:


Számtalanszor olvastam hirdetőtáblákon, Facebookon a felhívást, szedd magad!

Még egyszer sem szántam rá magamat! Gondolom, egyszer majd bekövetkezik, biztos élvezetes dolog lesz!

Mennyi dzsemnek való!
Mennyi dzsemnek való!


KULINÁRIS ÉLVEZETNEK IS KIVÁLÓ! dzsemek, szörpök........

Szinte az ötletünk szabjon határt a konyhai felhasználásának. Sütemények, krémlevesek, turmixok, szörpök, lekvárok, dzsemek, koktélok, pálinka, jaj ki ne hagyjam ,,eper fagyi, eper fagyi, jaj de finom...."stb.készíthetők belőle.

Epres fagyi, nagyon finom.
Epres fagyi, nagyon finom.

VIGYÁZAT!

 Az eper is képes allergiás reakció nélkül hisztamint felszabadítani a hízósejtekből. Az így létrejövő intoleranciareakció egyebek mellett bőrpanaszokat válthat ki, gyakran csalánkiütést.

Átlagban minden negyedik ember találkozik életében a csalánkiütéssel. !

A testszerte megjelenő csalánkiütés különböző nagyságú, viszkető, halványvörös vagy világos foltokban jelentkezik alig néhány perc alatt. A kiütések többnyire néhány óra, legfeljebb pár nap alatt elmúlnak. Olykor a csalánfoltok mellett ödémásodás is felléphet az ajkakon, a szemhéjakon vagy a nyelven. Szükség esetén a probléma antihisztaminok alkalmazásával kezelhető.

Fontos megemlíteni, hogy az eperallergia is vezethet anafilaxiás sokkhoz, amely gyors orvosi beavatkozás nélkül életveszélyes állapotot jelent. Ha tehát azt látjuk, hogy valakinél fulladás, izzadás, sápadtság, kiütések, duzzanatok, ödéma jelentkezik, a panaszai pedig gyors ütemben súlyosbodnak, akkor haladéktalanul hívjunk orvosi segítséget!


Főleg babáknál fontos az óvatosság, de ez egy külön fejezet kellene legyen!

Óvatosan az eperrel.
Óvatosan az eperrel.

Szezonális gyümölcsről lévén szó, számomra végtelen megnyugtató dolog az, hogy télen, nyáron nemcsak az unokáim, hanem mi magunk is hozzájutunk az eperhez! 

Kérdezhetitek hogy lehetséges ez? 

Az unokák egy speciális módszerű a fagyasztva - száritással készült vitamint szedik, nagy élvezettel, mert nemcsak finom, hanem emelt vassal, kalciummal készül.

Mi pedig egy AOS technológiával készült vitamint fogyasztunk! FOLYAMATOSAN!

No de miért is? Mert folyamatosan ki vagyunk téve annak, hogy baj leselkedjen ránk.

Különösen nagy figyelmet szentelünk azért erre, mert a pandémia bebizonyította, hogy az a legjobb, ha napra kész a szervezetünk, és nem az árral sodródunk!

Jó szívvel ajánlom mindkettőt!