AMIRŐL KEVESET BESZÉLNEK, POST-COVID

2022.02.09

Sokáig úgy gondoltam, nem az én tisztem a Covi-19-el, illetve a Post Coviddal foglalkozni. Azért vannak a nagy agytrösztjeink, hogy méltóan, hivatási esküjükhöz híven helyt álljanak. Így két év távlatában kedves olvasóm Rád bízom annak megítélését, hogy ez, hogyan sikerült! Ami miatt mégis tollat ragadok az nem más mint egy élő bejelentkezésben hallott interjú!

Egy Izraelben élő nemzetközi jogász így nyilatkozott: ,,Tessék tudomásul venni, egy hadi vírussal állunk szembe!" PONT. Nem magyarázkodott, tényként közölte! Tulajdonképpen érdekesen vagyunk mi emberek összerakva! Amíg sejtéseink vannak, amíg a talán, esetleg, lehet, szavak lengenek körül bennünket addig minden könnyebb, de amikor így a képedbe vágja valaki, akkor úgy gondolod szólnod kell!

No, jól tudom a kompetencia határaimat, jól tudom mire vagyok képes ebben a hatalmas gépezetben egy kis porszemként, de amit tehetek azt meg kell tennem! Ez a SZÍV HANGJA!

Most már hála Istennek lassan a Post-Coviddal kapcsolatos kihívások jönnek, nem a vírussal való hadakozás!

Úgy érzem itt egy parányi szelet nekem is jut, akár kötelező feladatként is!  Hiszen lassan harminc éve a természetes gyógymódok elkötelezett híve vagyok.

No nézzük egy kicsit a száraz tényeket, amelyekkel én is nap mint nap szembesülök!

Portfolióból idézem: 2020.09. Tüdő, szív, agy, vese, emésztőrendszer - úgy tűnik, semmi sincs biztonságban, ha a koronavírusról van szó. A szakemberek folyamatosan kutatják, milyen hosszabb távú hatásai vannak az új vírusnak, de azt már most látni, hogy jelentős szövődmények maradnak fenn. Baktréium buborékoktól a tüdőben a szívrendellenességen át egészen az agykárosodásig mindenről hallani. Rossz hír, hogy az enyhébb lefolyás esetén is fennmaradhatnak szövődmények, és ez alól a fiatalok sem kivételek.

A Post Covid időtartamát nézve 3 fázist különböztetünk meg!

1.fázis : A betegség akut fázisa a tünetek megjelenése után négy hétig tart.

2. fázis : A betegség  második szakasza a tünetek megjelenését írja le négy-tizenkét héttel a betegség első jeleinek megjelenése után.

3. fázis : A poszt-Covid-szindróma azokat a tüneteket írja le, amelyek a Covid-19 kapcsán jelentkeztek, és több mint tizenkét héttel a betegség után is jelen vannak, és nem magyarázhatók másképp.

A 2. és 3. fázist hosszú / long/ Covid-nak nevezik.


A teljesség igénye nélkül a következő tünetek jelentkezhetnek:


-köhögés

-keringési zavarok / mikró erek érintettsége/

-tüdő, szív problémák /vérnyomás, pulzus gondok/

-depressziók

-gyászreakciók hozzátartozó elvesztése miatt

-kimerültség fáradtság

-szorongásos állapot

-alvászavar

-égő érzés bőrön, különösen fejbőr

-tisztázatlan bőrelváltozások

Sajnos végeláthatatlan a felsorolás!

-

Elmondhatjuk: A világjárvány a társadalomban tapasztalható magas szintű érzelmi feszültséggel jár . De a társadalmi visszahúzódás és a társadalmi életben való részvétel csökkenése miatti stressz is megnehezíti a reintegrációt, vagy esetleg súlyosbítja a már meglévő pszichés tüneteket.

Az érintettek közül sokan az irányítás elvesztését, a tehetetlenség érzését, a létezéstől való félelmet vagy akár az otthoni környezetben való túlterheltséget írják le, például az otthoni munka vagy a rokonok és gyermekek gondozása miatt.

Az orvosok, pszichológusok és gyógytornászok, sportterapeuták által összeállított, személyre szabott kezelési tervek a testi-lelki közérzet javítását szolgálják, a szakmai és magánéletbe való visszailleszkedés céljából.

Hála Istennek elkészült a poszt-Covid szindróma szakmai protokollja, amelynek mentén külön ambulanciák állhatnak, álltak fel az országos intézményekben, az egyetemek klinikai központjaiban, és a megyei kórházakban. Hamar telt ház lett például a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, de fogadnak betegeket a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, a Heim Pál Gyermekkórházban, az agglomerációban Törökbálinton, míg a vidéki városokban Komáromban és Baján is. Az egyetemek közül a Semmelweisen különösen nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekekre, de létezik már poszt-Covid ambulancia Debrecenben és Szegeden is, utóbbi épp a napokban nyílt meg.

Emellett már a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában is elindult a poszt-Covid ellátás.

Ezek a rehabilitációs intézmények több szakmát integrálnak, ami azt jelenti, hogy a tünetektől függően infektológus, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, és pszichiáter szakorvosok is kezelik a betegeket.

Azt hiszem ez nagyon örvendetes dolog, de mi lesz azokkal akik nem jutnak el ilyen helyekre? 

 Egy orvos véleménye  pl. ez: A Covid utáni állapot kezelésére nincs "megfelelő" gyógyszer. Nincs olyan tabletta, amit bevesz és már el is múlik. A felgyógyulás általában hónapokig tart, rendkívül lassan. Várja ki türelemmel. A mai ismeretek szerint semmilyen gyógyszer nem fogja érdemben gyorsítani a folyamatot. 


LEHET: De az is nyilván való, hogy MINDENKINEK, VALAKI, VALAHOL a legdrágább!  Talán itt van nekem is feladatom a probléma megoldást illetően!

Igen, mert amíg nincs baj addig könnyű minden. De abban a pillanatban, amikor a betegség szele megcsap bennünket minden megváltozik. Véleményem szerint a legnagyobb probléma, az aggódás, a félelem, a nem tudom ki hallgat meg türelmesen és rakja össze a kórtörténetemet!

Tudjátok  látom, tapasztalom a ,,kibeszélése " a bennünket gúzsba kötő problémáknak, az felér fél gyógyulással! Mert ha a lélek az agy  gyötrődik betegségben tartja a testet. Szent meggyőződésem, hogy a Covid  nagyon rávilágított ennek a hármasnak az együttes kezelésére! Hálás vagyok Istennek van tudásom, odaszentelt időm, illetve eszköz is van bőségesen a kezemben ennek a probléma körnek az orvoslásában! Keressetek bátran, egy átbeszélést megér! Tanácsadásért senkitől semmit nem fogadok el cserébe, boldoggá tesz ha csak egy mondattal is segíthetek.

Szívesen ajánlom olvasgatásra a web shopunkat, sok hasznos belsőleges, külsőleges terméket találtok!

                                                    Ha segítségre van szükséged keress bátran!