PMS

2021.03.03

  Biopatikus koromban, bizony sokszor tétlenül álltam a PMS, a premenstruációs szindróma nevű tünetegyüttes orvoslását illetően. Végtelen boldog vagyok, hogy ez ma már nem így van. 

No de nézzük,  mi is ez a premenstruációs szindróma?

Nagyon sok nőt kínoz a menstruáció előtt néhány nappal, esetleg már egy héttel jelentkező és a vérzés kezdetével többnyire elmúló tünetegyüttes, a menstruáció előtti szindróma (PMS). A tünetek nagyon változók. Talán a leggyakoribbak a következők: haspuffadás, vizesedés, fejfájás és a mell fájdalma, fáradtság, álmatlanság, idegesség, ingadozó kedélyállapot, heves érzelmi kitörések, sírógörcs, depresszió, sóvárgás az édességek után, néha bőrtünetek. A legtöbb nőnél az említett tünetek közül csak néhány jelentkezik, minden tizedik-huszadiknál azonban a PMS annyira súlyossá válhat, hogy komolyan akadályozza a megszokott életvitelét. Emlékszem, nekem kínzó sokszor elviselhetetlen fejfájás keserítette az életemet!

Léteznek olyan szerencsés hölgyek, akiknek soha semmilyen panasza nem jelentkezik azokon a bizonyos napokon, míg mások, szinte átokként tekintenek a menstruáció előtti és alatti napokra. Ezek a nők a már említett hormonális változások miatt érezhetik úgy, hogy érzelmi hullámvasúton ülnek, és szinte egy egész cukrászda kínálatát meg tudnák enni egy ültő helyükben. 

Egyelőre nincs egységes orvosi álláspont a PMS okára vonatkozóan. Nem tudni, miért jelentkezik egyes nőknél erősebben, míg másoknál alig vagy egyáltalán nem. Az egyik elmélet szerint a ciklus második felében, a petesejt érése után felborul az ösztrogén és a progeszteron női nemi hormonok egyensúlya. Ha az előbbiből túl sok, míg az utóbbiból túl kevés keletkezik, akkor a hangulatot és a fájdalomérzést szabályozó és az idegrendszerben hatásukat kifejtő vegyületekből nem termelődik elegendő. Ez azután hullámzó kedélyállapothoz és az édességek utáni vágyhoz vezethet, valamint előidézheti a prolaktin hormon felszaporodását és ezáltal az emlő érzékenységét.

 Az ösztrogén/progeszteron arány változásának további következménye a máj működésének romlása. Gyakorlati megfigyelésem, hogy a súlyos, rettenetes görcsökkek járó állapot, szerepet játszhat az endometriózis kialakulásában!

Egy másik teória a szerotonin elégtelen mennyiségére vezeti vissza a PMS fellépését. Tény, hogy a szerotonin részt vesz az idegingerület továbbításában, és az is ismert, hogy a PMS többnyire enyhül, ha valaki olyan gyógyszert, például depresszió elleni készítményt szed, amely emeli a szerotonin szintjét, akár meg is szüntethetik azokat. 

Emellett az egészséges táplálkozás és a testmozgás is sokat segíthet.

 Csillapítja a hasi fájdalmat a meleg vizes borogatás. Mártsunk forró vízbe egy vászonkendőt, nyomjuk ki, majd gyapjúkendővel rögzítve helyezzük a pakolást az alhasra. Meleg vizes palack vagy termofor ugyancsak megfelel. Serkenti a vérellátást, görcsös hasfájás esetén lazító hatású. Naponta többször is ismételhető.

Hasonlóképpen működik a meleg fürdő. Lefekvés előtt vegyünk 34-37 °C-os fürdőt, és 10-15 perc elteltével hideg vagy langyos vizes tusolással fejezzük be.Egy kicsit kitör belőlem a biopatikus is amikor azt mondom, hogy nagyon hatásos tud lenni, ha

a havi vérzés várható időpontja előtt néhány nappal  cickafarkfüves vízben fürdünk!  A fürdővízhez hozzáadott kivonat állhat csak cickafarkból, de lehet benne palástfű is, esetleg fehér árvacsalán.

A kalcium és a magnézium (ideális arányuk 2:1) hozzájárul a görcsök oldásához, megszünteti a fejfájást és az idegességet.

A vitaminok közül, legfontosabb a B6-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele. Ha táplálékunkból ez nem oldható meg, vigyük  be külön vitaminpótlás formájában. A B6 vitamin elősegíti a májban az ösztrogén lebontását, növeli a vér progeszteronszintjét, valamint serkenti a szerotonin, vagyis a "boldogsághormon" kiválasztását az agyban!

Ügyeljünk a só bevitelre, nagyon megköti a vizet a szervezetben!

Kerüljük a vörös húsok, tejtermékek, cukor, kávé túlzott fogyasztását!

Ha úgy érezzük, nem megfelelő a bélflóránk, akkor azt mindenképpen rakjuk rendbe!

A legjobb segítséget tudom ebben is adni.

 Összeállítottam egy olyan PMS csomagot, amit akár egész fiatal hölgyek is használhatnak!

Mert tudjátok, ,,az orvos orvosol, a természet gyógyít"!

Legyetek bátrak, segítsetek magatokon, a környezeteteken mellékhatás mentesen!