LILA HAGYMA

2021.10.23

A LILA HAGYMA KIVÁLÓ "ROPOGTATNIVALÓ", HA ÉPPEN KEVESEBB FRISS ZÖLDSÉGHEZ ÉS GYÜMÖLCSHÖZ TUDSZ HOZZÁJUTNI AZ ÍNSÉGESEBB HÓNAPOK ALATT. RENGETEK POZITÍV EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA MIATT ÉRDEMES RENDSZERESEN FOGYASZTANOD.

UGYE MILYEN CSÍPŐS ?

Tudnod kell, hogy azok a kéntartalmú vegyületek, melyek egyébként a lilahagyma csípős ízét és illatát is adják, rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, hiszen méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a "jó" koleszterinszintet.


A lilahagyma jó forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.

Testünk számára akkor a legkönnyebb felismerni ezeket az antioxidánsokat, ha természetes formában visszük be azokat, vagyis akkor teszünk a legjobban, ha a kvercetint és az antocianint a lilahagyma fogyasztása révén juttatjuk be szervezetünkbe.

A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A fejlett világban egyre gyakoribb a krómhiány, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.

Ugye, szinte bele tudnál harapni?
Ugye, szinte bele tudnál harapni?

Ahhoz, hogy ezekhez a létfontosságú antioxidánsokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájussunk, nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, ugyanis azokban magas arányban vannak jelen ezek az anyagok. Szintén fontos, hogy minél magasabb hőfokon főzzük a vöröshagymát, annál többet veszít antioxidáns tartalmából, illetve a megfelelő tárolás (száraz, hűvös, jól szellőző helyen, és nem a hűtőben, vagy nejlon zacskóban!) is hozzájárul ahhoz, hogy megőrizze hasznos tápanyagait.


C-VITAMIN BOMBA

Mi más hiányozhatna ilyenkor a betegeskedő, legyengült szervezet számára, mint egy jó nagy adag C-vitamin? Képzeld a lilahagymában igen nagy mennyiség található . Egészséged megőrzése érdekében, vagy már kialakult betegség kezelésének gyorsításáért egyél minden nap belőle.

CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET

Folyamatosan a vércukorszinteddel bajlódsz, minden egyes laborvizsgálat után diétára kényszerülsz? Vagy esetleg már meglévő cukorbetegségben szenvedsz? Akkor itt az ideje, hogy a zöldségesnél jó sok lilahagymát is pakolj a kosaradba a sok friss zöldség és gyümölcs mellé. Bármennyire hihetetlen, ennek a növénynek ugyanis még vércukorszint-csökkentő tulajdonsága is van.

VÍZHAJTÓ HATÁSÚ

Ha szervezeted valamilyen oknál fogva vízvisszatartást produkál (terhesség, gyógyszerek, stb. miatt), akkor a vízhajtó pirulák helyett/mellett érdemes természetes vízhajtókkal is próbálkoznod. A lilahagyma szuper vízhajtó hatása miatt is kedvelt növény, ezért ha hasonló problémákkal küzdesz, tegyél belőle rendszeresen a salátádba néhány karikát.

GÁTOLJA A RÁKOS SEJTEK KIALAKULÁSÁT, SZAPORODÁSÁT

A lilahagymában olyan vegyületek is megtalálhatóak, amelyek gátolják a rákos sejtek kialakulását, illetve továbbszaporodását a szervezetedben. Ha a családodban előfordultak daganatos megbetegedések, illetve diagnosztizáltak nálad bármilyen rosszindulatú elváltozást, ne teljen el úgy nap ezúton, hogy nem eszel egy kevéskét ebből a lila zöldségféléből.

SEGÍTI A MÉREGTELENÍTÉSI FOLYAMATOKAT

Az orotsav nevű vegyület igen nagy dózisban található meg a lilahagymában. Ennek a vegyületnek hála a szervezet bekapcsolja a méregtelenítési folyamatokat, méghozzá úgy, hogy segíti a májat, így az ártalmas és kártékony anyagok sokkal gyorsabban, és jóval nagyobb mennyiségben távoznak a szervezetből. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha beépíted étrendedbe a lila hagymát.

KITISZTÍTJA A BŐRT

Nem csak egészségednek, de szépségednek is igen jót teszel azzal, ha sokat fogyasztasz ebből a növényből. A méregtelenítési folyamatoknak hála ugyanis búcsút inthetsz a bőr alatti mérgeknek is. Így nem csak kitisztul a bőröd, és pattanásmentes lesz, de még a combodon éktelenkedő narancsbőrnek is búcsút inthetsz.


ÉTELEK  LILAHAGYMÁBÓL!

Magyar konyha kiváló alapanyaga. Sülve, főve, nyersen egyaránt fogyasztható. Ismeritek a lila hagymából készült lekvárt? Én még soha nem készítettem, de most ahogy dolgozom az anyagomon, egész jó kedvet kaptam hozzá! El fogom készíteni!

Lilahagyma lekvár.
Lilahagyma lekvár.

Nálunk saláta formában kerül gyakran az asztalunkra. Almaecettel, pici sóval szoktam izesiteni.  Ha egy mód van rá akkor bio almaecettel készítem. Szerencsére nincs semmilyen étel intoleranciánk, ezért néha tejfölt, majonézt is szoktunk rátenni!

Majonézes hagyma saláta.
Majonézes hagyma saláta.

Ismeritek a chutneyt?  Eredetileg Dél-Ázsiából, Indiából származó fűszeres szósz. Állaga darabos vagy teljesen homogén. Gyakorlatilag egy fűszeres lekvár, amellyel minden húsétel feldobható. Elkészítésének lényege, hogy alacsony hőmérsékleten főzzünk.

Lilahagymás chutney.
Lilahagymás chutney.

Hozzávalói: 1 kg hagyma

                      1 dl balzsamecet

                      2,5 dl olivaolaj

                       1 kk chili paprika

                      20d kg barna cukor    

                      1 dl fehér borecet

                      2 db babérlevél

Olajon megpárolni a felkarikázott hagymát, bele a többi hozzávaló. Lekvár sűrűségűre befőzni.

Steril üvegekbe tenni, hűtőben sokáig eláll!

Hús ételek mellé, vagy akár egy szelet finom kovászos kenyérre feltétként!

KEDVES EGÉSZSÉGETEKRE, EZT A LILA CSODÁT!