Gyógynövények ereje

2020.09.10

  

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

A gyógynövény-terápia, a különböző füvek és növények használata a betegségek gyógyításában, majdnem egyidős az emberiséggel. Kínában a növényekkel való kúrálásnak 5000 éves múltja van. Ma is ez a kínai orvostudomány egyik legfontosabb módszere. Az ókori Egyiptomban, Indiában a gyógynövények ugyancsak előkelő helyet foglaltak el a gyógyításban. A középkori Európában az étkezésre és gyógyításra használatos növényeket a nagy gyógynövényligetekben és a szerényebb kiskertekben egyaránt termesztették. A nyomtatás feltalálása után sorra jelentek meg a "füvészkönyvek", hatásukra egyre szélesebb körben váltak ismertté a gyógynövények.

A XVIII. században több "felvilágosult" orvos azt tartotta a gyógynövényekről, hogy azok csak a vidéki ember bajainak kúrálására valók. Városi pácienseik és a maguk gyógyításában előnyben részesítették a bonyolultabb (de nem szükségszerűen hatásosabb) patikaszereket. Voltak, akik a gyógynövényeket leértékelték, mert azok eredményeire nem lehetett tudományos magyarázatot adni. Hatóerejük némely orvosok szerint annak tudható be, hogy létezik egy feltételezett kapcsolat a gyógynövények és a csillagok között. Ahogy a sebészet fejlődött, a növénygyógyászat úgy ment ki a divatból, furcsaságnak tekintették, amit nem kell túl komolyan venni. Manapság sok ember szenved a gyógyszerek ismert (és ismeretlen) mellékhatásaitól. Az inga visszalendült, a gyógynövény-terápiák ismét divatba jöttek. Az emberek keresik a hagyományos, természetes kezelési módokat fájdalmaikra, nyavalyáikra.

A gyógynövények hatása

A növények gyógyító ereje vegyi összetételükből ered. A modern gyógyszergyárakban kivonják a növényekből a hatóanyagot, majd gyógyszert gyártanak belőle.                        A gyógynövény-kutatók rámutatnak arra, hogy sok gyógynövény többféle hatóanyagot tartalmaz, amelyek együttesen, egymást kiegészítve fejtik ki hatásukat. Azt mondják, ezek a természetes keverékek teszik a belőlük készült szereket hatékonnyá. Ha bárki kételkedne a növények gyógyító erejében, az gondoljon arra, hogy a leghatásosabb gyógyszerek közül jó néhány különféle növények hatóanyagainak a szintetikus úton előállított másolata. Egyes nátha elleni inhalálásra használt szerek ugyanúgy növényekből származnak, mint például az aszpirin. A gyógyszercégek óriási összegeket költenek a növények hatóerejének kutatására. Talán ennek is köszönhető, hogy a gyógyítás két alapvető módszere mind közelebb és közelebb kerül egymáshoz.


 

Legyünk óvatosak

Minél többen keresnek enyhülést a növények, a természetes gyógymódok segítségével, annál több, e témával foglalkozó könyvet dobnak piacra. Előfordul olyan kiadvány is, amelynek hitelessége megkérdőjelezhető. Az öngyógyítás - sem gyógynövényekkel, sem szintetikus gyógyszerekkel - nem kockázatmentes. A növények nem csodaszerek, bár hatásuk néha szinte hihetetlen. Ahhoz, hogy a gyógynövényt biztonságosan alkalmazhassuk, fontos a pontos diagnózis. A megfelelő gyógynövények kiválasztásához növény- és gyógyszertani szaktudás szükséges. Az adagolás, valamint a receptúra betartása fontos, hiszen ettől függ az eredmény, a növény jótékony, avagy ártó hatása. Óvatosságra int, hogy némelyik gyógynövény nagyon hasonlít más veszélyes növényre, például a petrezselyem levele könnyen összetéveszthető a mérgező bürökkel. A növényeket megfontoltan kell kezelni. Például a macskagyökér minden nyugtató és álomhozó hatása ellenére okozhat migrént, sőt görcsös rángást is, ha nem előírás szerint használjuk. Jó, ha a tapasztalatlan ember óvatos, kerül bizonyos növényeket, például a gyűszűvirágot, amely rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik, viszont könnyen lehet veszélyes is. Erős, szívre ható alkaloidái miatt nem használható háziszerként.

Éghajlat és környezet

Ahhoz, hogy a növénygyógyászat a legjobb hatással legyen ránk, kellenek a képzett természetgyógyászok, akik tökéletesen ismerik a növények tulajdonságait, származását. A növények hatóereje ugyanis függ attól, hogy hol termesztették, milyen magasságban, éghajlaton, mennyire szennyezett vidéken, milyen körülmények között. Veszélyt jelenthet, ha a gyógyításhoz használt növény rovarirtót, gombaölő szert vagy nehézfém-maradványokat tartalmaz.