KAPOR

2021.04.14


kapor (Anethum graveolens L.) nagyon kedvelt és széles körben ismert fűszer- és gyógynövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.

 Szára 1-1,5 méter magas. 

Levele finomsallangokra szeldelt.

 Ernyős virágzata sok nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák. 

A kapor virágos hajtásából és terméséből /Anethi herba/ illóolajat is állítanak elő a konzervipar számára. A kaporlevél 0,5-1,5% illóolajat tartalmaz. Termése, magja terpinent, miriszticint, A, C, E  vitamint is tartalmaz. A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint az ásványi anyagok közül például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat is megtaláljuk benne.

       Fogyasztása képes csökkenteni a koleszterinszintet. Kiváló kalium forrás, segít rendben tartani a        vérnyomást, rendszeres fogyasztása az agyvérzés, szívinfarktus kivédésében is szerepet játszhat.

  Ezt a hatását a többszörösen telítetlen tartalmának köszönheti.

                   Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.

Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

                   Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is.

     A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.

            -Remek szélhajtó is.

-Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes.

-A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít.

-A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.

-Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban menstruáció zavarok esetén ajaánlják.

-Várandósság alatt  nem ajánlott a szedése.

Képzeljétek 2010- ben az ÉV NÖVÉNYE címet kapta meg!

A magyar konyha megkerülhetetlenül kiváló fűszere.

Milyen lenne a tök főzelék kapor nélkül? Vagy a télire elrakott uborka?

Levesek, húsok, tészták nagy ízvarázsa.

Nálunk a kis kezemmel nyújtott kapros-túros rétes a befútó!

Persze a harcspörkölt kapros- túrós tésztával az sem rossz!

Mi nagyon szeretjük. Nekem nagy kedvencem a kapor szósz is!

Tudtátok, hogy évelő fajtája is létezik. Pont tegnap szedtem egy szép kis kerek kapor csokrot,

kapros- gombás leves készült belőle!

Szóval a magyar konyha sokszínűségében egy üde színfolt a kapor.

Használjuk, fogyasszuk! Kedves egészségetekre!