KAPOR
NÖVÉNY LEÍRÁSA
A kapor (Anethum graveolens L.) nagyon kedvelt és széles körben ismert fűszer- és gyógynövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.
Szára 1-1,5 méter magas.
Levele finomsallangokra szeldelt.
Ernyős virágzata sok nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák.
HATÁSAI
A kapor virágos hajtásából és terméséből /Anethi herba/ illóolajat is állítanak elő a konzervipar számára. A kaporlevél 0,5-1,5% illóolajat tartalmaz. Termése, magja terpinent, miriszticint, A, C, E vitamint is tartalmaz. A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint az ásványi anyagok közül például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat is megtaláljuk benne.
Fogyasztása képes csökkenteni a koleszterinszintet. Kiváló kalium forrás, segít rendben tartani a vérnyomást, rendszeres fogyasztása az agyvérzés, szívinfarktus kivédésében is szerepet játszhat.
Ezt a hatását a többszörösen telítetlen tartalmának köszönheti.
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.
Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
-Remek szélhajtó is.
-Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes.
-A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít.
-A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyútak egészségének a helyreállításához.
-Fito ösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban menstruáció zavarok esetén ajánlják.
-Várandósság alatt nem ajánlott a szedése.
KULINÁRIS ÉLVEZETEK
Képzeljétek 2010- ben az ÉV NÖVÉNYE címet kapta meg!
A magyar konyha megkerülhetetlenül kiváló fűszere.
Milyen lenne a tök főzelék kapor nélkül? Vagy a télire elrakott uborka?
Levesek, húsok, tészták nagy ízvarázsa.
Nálunk a kis kezemmel nyújtott kapros-túros rétes a befútó!
Persze a harcsapörkölt kapros- túrós tésztával az sem rossz!
Mi nagyon szeretjük. Nekem nagy kedvencem a kapor szósz is!
Tudtátok, hogy évelő fajtája is létezik.
Pont tegnap szedtem egy szép kis kerek kapor csokrot,
kapros- gombás leves készült belőle!
Szóval a magyar konyha sokszínűségében egy üde színfolt a kapor.
Használjuk, fogyasszuk! Kedves egészségetekre!