KAKUKKFŰ

2021.04.05

A kakukkfű (Thymus) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség.

 Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve.

 Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. 

Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Már az egyiptomiak és a görögök is használták, ma általánosan elterjedt fűszer.

 Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. 

Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Hatóanyagai: Timol, karvakrol, cimol, pinén, mentén, borneol, linaool, cineol, pitrál.

Hatásai: Idegerősítő, vérnyomásnövelő, görcsoldó, emésztésjavító, antiszeptikus, vízhajtó, lázcsillapízó, általános erősítő. 

Vérszegénység, általános kimerültség, gyomor és bélgyulladás, fertőzések esetén, sebek, furunkulusok kezelésére használjuk.

Lelki hatás: Erősíti az akaratot, mely mások iránti szeretettel és megértéssel párosul.

Nagyon kedvelt fűszernövény: Bab, borsó, burgony paradicsom, hal, káposztatartalmú ételek ízesítésére kiváló.

Saláták: Burgony, zeller, paradicsom, paprika.

Sültek esetében: Baromfi, marha, stb.

Vadételekhez.

Körözöttek.

Növényi ecetek, vörösbor mártás készítésénél.

Különleges étel a kakukkfűves nyúlpecsenye.

Nálam a gombás ételek kedvenc fűszere a kakukkfű.

Petrezselyemmel keverve, kitűnő fűszeres vaj készíthető belőle.

Likőr készítésre is felhasználható!

Szappanokba, bedörzsölő kenőcsökbe, szájvízekbe is használják.

Fontos tudni ! Elkészítése gyógyászati célra illóolaj tartalma miatt nagy odafigyelést igényel, ezért szíves figyelmetekbe ajánlom a veb shopban megrendelhető kiváló kapszulánkat! Köhögés csillapító nyákoldó hatása rendkívül megbízható.