GOLGOTAVIRÁG

2021.04.10

A "golgotavirág" név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered ("passio" = szenvedés, "flor" = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják.

3 bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,

A bibe az ecettel átítatott szivacs.

A nyeles magház a kehely, amit ki kell innia.

Az 5 portok, az 5 sebhely.

A 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise.

A hármasanszeldelt lomblevél a lándzsa hegye, a kacs a korbács.

Ebben a szimbolikában a fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg. Éppen ezért azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. 

Termése lúdtojásnyi, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú, csüngő, 8-10 cm-es bogyó. Maracuja néven ismert.

A golgotavirág gyógyhatása.

A golgotavirág hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak az elalvási nehézséggel együtt járó feszültség, nyugtalanság és ingerlékenység kezelésében. Általános nyugtató hatásával segíti a könnyebb elalvást, és kiegyensúlyozott, pihentető alvást biztosít, mely a napközbeni idegállapotra is jótékony, csillapító hatású.

Eredményesen és biztonságosan alkalmazható a depressziós tünetek enyhítésére, a kedélyállapot javítására, a szorongás oldására. Használják az alkoholizmus gyógyítása során kiegészítő kezelésekben is, az elvonási tünetek csökkentésére, az életminőség javítására.

Az idegi eredetű emésztési zavarokra, például gyomoridegességre, gyakori hasmenésre, gyomorfájásra kúraszerű fogyasztása meghozhatja a gyógyulást, megelőzheti a gyomor- és a bélrendszer súlyosabb károsodását, megbetegedését.

Gyermekeknél elsősorban a figyelemhiányos, hiperaktivitási zavar, a nagyfokú nyugtalanság, idegesség, a szorongásos állapotok oldására javasolják, idegnyugtató hatásával az általános stressz csökkentésére, illetve megszüntetésére is alkalmas. Huzamosabb ideig fogyasztva sem alakít ki függőséget, és nincsenek káros mellékhatásai.

Külsőleg a golgotavirág főzetét égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére használják, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásával rövid időn belül helyrehozza a szöveti károsodásokat.

Soha nem gondoltam volna, hogy a gyakorlatból ilyen kiváló tapasztalatok jönnek vissza , a változókori tünetegyüttes, a nehezen elviselhető menstruációs 

állapotok kezelése kapcsán.

.