EUKALIPTUSZ

2021.04.04

Az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjának legkiterjedtebb nemzetsége.

 Több mint hétszáz fajt számlál; ezek többségét Ausztráliából és Tasmaniából írták le.

 Túlnyomó többségük örökzöld, de vannak lombhullató fajok is.

 A több mint félezer faj többsége fontos haszonfa. Egyesek fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is keményebb.

Hatóanyagai:A közismert eukaliptuszolaj a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át. Emellett triterpén,  floroglucin származékokat tartalmaz. Cserzőanyag, cineol, aromadendrén, pinén, borsmentatén tartalma is  van.

Hatása: Antiszeptikus, légzéskönnyítő, adaptogén, /intelligens gyógynövény,300-ból 1 ilyen van , alkalmazkodik a szervezet igényéhez/, vizelethajtó, nyákoldó. Leggyakrabban légúti panaszok, arcüreggyulladás esetén használjuk. A bőrön élő élősködőket elpusztítja.

Lelki Hatás: Erősíti a koncentrálóképeséget és a logikus gondolkodást.

Az illóolajok kivonásához vízgőzzel desztillálják a fiatal ágakat és leveleket. Olaja a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. 

Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban szájöblítésre használják. Ezzel készül a torokfájásra használatos eukaliptuszcukorka A cineolnak köszönhetően az eukaliptuszolaj baktériumölő hatása vetekszik a karbolsavéval.

Az eukaliptusz illóolaja azon kevés illóolajok közé tartozik, amelyek a vírusokat is ölik (ilyen még a teafa illóolaja is).

A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt meghűlés, nátha és egyéb, lázzal járó légúti fertőzések kezelésére használnak.

Az eukaliptuszligetek illatos levegője aromaterápiára még a fenyvesekénél is egészségesebb. Meleg, verőfényes napokon a levegő egy köbméterében akár 2,5 mg illóolaj is lehet.

Az eukaliptusz illóolajában kuminaldehid található.

Bebizonyosodott, hogy a kuminaldehatív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testes betegség/ betegeknél vizuális hallucináció által okozott elmebaj/, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia/elsősorban mozgás, egyensúly zavar stb./

Levele a közkedvelt koalák egyetlen tápláléka. A koala (a bennszülöttek nyelvén: "vizet nem ivó") nemcsak éhségét, de szomját is ezzel csillapítja. Sosem iszik: elég neki a levelekben talált nedvesség.

Figyelmeztetés: Terheseknél, 6 év alatti gyermekeknél óvatosan használjuk, illetve kérjük ki az orvos véleményét.