A Gyógynövények ereje a kozmetikában

2020.09.09

 

A gyógynövények ősidők óta elválaszthatatlan tartozékai a mindennapi életünknek. Nagymamáink rendszeresen gyűjtötték, szárították őket, és különböző krémeket, fűszereket, teákat és orvosságokat készítettek belőlük. Például az útifűből, a körömvirágból, a cickafarkból és más gyógynövényekből készült krémek egyetlen háztartásból sem hiányozhattak. Köhögést, megfázást, de asztmát is gyógyítottak velük. 

Ha azonban valakinek nyílt sebe volt, gyógynövényes fürdőt készítettek neki. A gyógynövényeket még ma sem felejtjük el. Különböző teákat, fürdősókat, fűszerkeverékeket, nem utolsó sorban pedig kozmetikumokat készítenek belőlük.

    

 

A gyógynövények és a természetes anyagok erejét. 

Legyen szó a "házi doktor" aloe veráról vagy a jól ismert kamilláról.


SEBGYÓGYÍTÓ ALOE VERA

Az aloe növény varázslatos hatóerejének köszönhetően világszerte ismert. A belőle készült gél erővel tölt el, ha ki vagy merülve, megnyugtat, ha stressz ér, vagy segít az emésztésben. Mi ennek "a halhatatlanság virágának" vagy "az örök fiatalság virágának" is nevezett a növénynek a kivonatát.

Mellesleg az aloe vera kész balzsam a bőrnek: hidratál, megnyugtat és visszaadja a bőr rugalmasságát. Sokan akkor is segítségül hívják, ha leégtek a napon. Elősegíti ugyanis az égési sérülések gyors gyógyulását (azokét is, amiket a napon szereztünk).

KAMILLA

Már évszázadok óta használjuk a bőr megnyugtatására.  Véd az irritációtól és érzékeny bőrre is használható. Ám a kamilla nemcsak a bőrünkre fejt ki jótékony hatást. Nyugtatja a gyomrot, segít enyhíteni a megfázásos és a gyulladásos tüneteket is.

Ha náthás vagy, vagy megfáztál, érdemes kipróbálni a kamillateát. A kamillafőzetért a hajad is hálás lesz. Különösen, ha fakó és élettelen. A kamilla mindenképpen segíthet.