E SZÁMOK

2021.11.17

Az ún. E-számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai.

A Wikipédiában egy kicsit megnéztem, a felsorolást, amiről azt gondolom, nem feltétlenül teljes, hiszen

 naponta érkeznek be kérelmek az ,,újabbnál-újabb csoda szerek" engedélyezésére!

Illetve azért nem szeretnék ezzel foglalkozni, mert, a felsorolás aszerint van, hogy fényezőanyag, csomósodásgátló, térfogatnövelő stb. ezek nem igazán mondanak sokat!

Az EU-ban két fő jogszabály vonatkozik az adalékanyagokra:

1.,Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.

2.,A takarmányozási célra felhasznált adalékanyagokról szóló 1831/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.

TUDOMÁNY

Vettem a fáradtságot, és összehasonlítottam, két homlokegyenest eltérően gondolkodó területet! Előre  szeretném bocsátani, mindegyikben találok valós üzenetet, hiszen a kémiai ismereteim belém vésődtek.

Te meg kedves olvasó döntsd el, neked melyik tetszik, melyik a TE utad!

Az egyik dr. Gunda tamás kutató vegyész professzor tudományos megállapításai: 

 Dr. Gunda Tamás: Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül c. honlapjáról

,,Az interneten nagyon sok összeállítás található az E-számokról magyarul és más nyelven. Ezeket olvasva viszont megdöbbentően sok félreértés, szamárság, a kémiai és biokémia nem ismeretéből fakadó buta kijelentés olvasható. Ezeket aztán a lapok egymástól átveszik és az információk még jobban torzulnak. Ugyan mi mással lenne magyarázható, hogy az ecetsavat vagy aszkorbinsavat mindenki elfogadja ártatlannak, de a sóikat, a káliumacetátot vagy nátrium aszkorbátot pirosbetűs veszélyes, ártalmas anyagnak tartja? Sorolhatnánk a hasonló példákat. Még szakmabelieknek is sokszor nehéz az ellentmondó kísérleti adatok között eligazodni és kiszűrni a valóban megbízható információt - a jó szándékú laikus ebben teljesen elvesz és kiragadott félmondatokkal riogatja a másikat. Avagy azt a kémiaifolyamatot és termékeit, amit öntudatlanul már százszor is megcsinált a konyhában, élelmiszeriparikörnyezetben veszélyesnek tartja. Súlyos felelőtlenség - még jó szándékkal is - olyat állítani egy anyagról, hogy "állatkísérletekben bélgyulladást okozott", ha a szerző nem ellenőrzi le az állítást az eredeti szakirodalomban, és nem idézi azt is, hogy milyen körülmények között okozott bélgyulladást. A legtöbb összeállítás az E-szám mellé magyarázat nélkül odaveti a teljes nevet, élelmiszeradalék, E-szám, de ezzel sokszor még jobban megriasztja az átlagpolgárt, aki nem kémikus és a béta-apo-8'-karotinalvagy szacharóz-acetát-izobutirát olvasatán még jobban feláll a hátán a szőr. Ha meg még az is ott áll, hogy rhinitist és urticariat okozhat, teljes a pánik. Ezért mindig elmondom néhány mondatban lehetőleg közérthetően, hogy mi is ez az anyag, s ahol lehet, megadom a szerkezetét is egy-két mondat kíséretében -akit érdekel a kémia, megnézheti, akit nem, ugorja át. Igyekeztem minden kémiai, biokémiai dolgot úgy leírni, hogy mindenki megértse valamennyire - az emiatti szakmai lazaságokért elnézést kérek a kollegáktól. Jómagam igyekeztem minél inkább semleges maradni. Viszont magam is sokszor gyanakvással vagyok az élelmiszeripar iránt. Mert sok minden olyat is belerejt a táplálékunkba, amit jómagam a konyhában biztos nem tennék bele. De a sok tücsök és bogárnak, amit rákiáltanak a fele sem igaz."

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT FOLYTATÓK

A 10 legveszélyesebb E-szám, amit mindenképpen kerülj el

2018. aug. 30. / Írta: Eszter / Kategória: Egészséges életmód

Már közel 30 éve kötelező minden élelmiszer csomagolásán pontosan feltüntetni az összetevőket, mégis sorra kerülnek be a bevásárlókocsikba a legveszélyesebb E-számoktól hemzsegő ételek. Ha hipermarketben intézed a bevásárlást, szinte lehetetlen teljesen elkerülni ezeket a számokat, de a legveszélyesebbektől könnyedén távol tudod tartani magadat és családodat is. Nálunk az alábbi 10 E-szám az, amit próbálunk kikerülni!

1. E161 - kantaxantin színezék

Ez az adalékanyag, a WHO által végzett vizsgálatok szerint nagy mennyiségben májkárosodást okoz.

2. E174 - ezüst színezék

Az édességekben nagyon gyakran előfordul, amit főleg gyerekek fogyasztanak. Számos enzim működését képes blokkolni, ezért érdemes elkerülni.

3. E127 - eritrozin színezék

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben, amolyan civilizációs betegséggé lett belőle sajnos. Ha te is érintett vagy, jobb ha a polcon maradnak az E127-et tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, mert befolyásolhatják a pajzsmirigyed működését.

4. E249-252 - nitrit és nitrát

A felvágottak "kedvelt" összetevője, amit jobb mellőzni, főleg, ha kisgyermekeid vannak. Amellett, hogy rákkeltő, rontja a vörösvérsejtek oxigénfelvételét.

Így tudsz egészséges felvágottat tenni az asztalra »

5. E284-285 - borát tartósítószerek

Ez egy erősen mérgező adalékanyag, amit jelenleg az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.

6. E310-312 - gallát antioxidáns

Ne tévesszen meg az antioxidáns szó, ezek az E-számok allergizálnak és rossz hatással vannak a sejtek oxigénfelvételére is. A csecsemőkorban adható élelmiszerekben ezért tilos a használatuk, de rengeteg kisgyermekeknek adható termékben ott van.

7. E407 - karragén sűrítőanyag

Szintén egy veszélyes E-szám, ami akár bélgyulladást és fekélyt is okozhat. Ha életallergiában, vagy valamilyen intoleranciában szenvedsz, érdemes lemondanod róla.

8. E620-625 - glutaminsav és glutamát ízfokozók

Talán nem is gondolnád, de adalékanyagtól is érezheted magad gyengének, fájhat a fejed, sőt ezektől még a szívverésed is szapora lehet.

9. E338-341, E450-452, E540-544 - foszfáttartalmú savanyító adalékok

Elég sok E-szám tartozik ebbe a csoportba, amelyek nagy mennyiségben mind felelősek lehetnek azért, hogy szervezeted nem tudja felvenni a megfelelő mennyiségű kalciumot.

10. E220-228 - szulfid tartósítószerek

Nem elég, hogy rosszullétet, fejfájást és hasmenést okozhatnak, még a szervezetben fellelhető B1-vitamint is lebontják.

Használd a telefonodat!

Képtelenség ennyi E-számot megjegyezni, és ez még nem is az összes, ami káros hatással van az egészségedre. Használd ki az okostelefonodban rejlő lehetőséget és tölts le egy applikációt, amiben ellenőrizheted a számokat. Én a magyar fejlesztésű E-számokat használom.


SZEMEIMMEL LÁTTAM:

Kevés gyümölcs sok adalék 

A termékek vegyszeres tartósítása a modern élelmiszeripar vívmánya - 200 éve még biztosan nem használtak ilyen  csodaszereket azért , hogy az áru hosszú távon eladható maradhasson. A vegyszeres tartósítás nem a vevő, hanem a kereskedő érdekét szolgálja! A hagyományos tartósítást legjobb a házilekvárokkal, -befőttekkel kezdeni. Ösztönző lehet egy-egy bolti dzsem címkéjének elolvasása, majd a termék megkóstolása és ízének összehasonlítása egy házilekváréval.

A gyári termékek fő alkotóeleme a cukor, jó esetben tartalmaz még gyümölcsöt, de étkezési savat (E330), zselésítőanyagot (E440) és természetazonos aromát feltétlenül. Egy bolti szörp összetevői között megtalálhatjuk a kálium-szorbátot (E202) és a nátrium-ben-zoátot (E211) és még különféle színezékeket is - tisztelet a kivételnek. Az általában lehullott, értéktelen, beteg gyümölcsből készülő gyári termékek meg is kívánják a "különleges kezelést", tartósító-szer nélkül megromlanának, s aroma nélkül ízetlenek lennének.

Sportot csinálok abból, hogy nézem a lekvárokat, dzsemeket a boltok polcain. A zöme 35-50 % gyümölcs tartalom!!! És a többi?

Vegyszermentes tartósítás. Öreg Anyánk fortélyai.


Az utóbbi években egyre több háziasszony érzi fontosnak, hogy a család asztalára vegyszer- és adalékmentes élelmiszer kerüljön. 

EZEK KÖZÉ TARTOZOM ÉN IS !

Ez leginkább az ételek házi tartósításával valósítható meg. 


Sok  gyümölcs, minimális adalék!

Befőzési tippek! Ha tehetjük, ültessünk 1-1 bokor gyümölcsöt! Mi például EGY feketeribizli bokorról befőztünk annyi lekvárt, ami bőségesen elég arra, hogy a kínálati palettánk nagyobb legyen a spájzban! Ha nincs saját gyümölcs, akkor házi befőzéshez mindig jó minőségű árut vásároljunk, a legjobb, ha személyesen keressük fel az őstermelőket. "Szedd magad!" telepeken, hajdani termelőszövetkezeti gazdaságokban más gyümölcshöz juthatunk, fontos, hogy itt saját kezűleg szedhetünk meggyet, cseresznyét, barackot, szilvát, almát s az eperföldeken természetesen epret is. Ha már beszereztük a megfelelő gyümölcsöt, maga az eltevés, a tartósítás a legegyszerűbb feladat.

Én gyorsan és egyszerűen dolgozom!

A szép érettgyümölcsöket előkészítem, ha kell pépesítem egy kicsi/ a főzés időt rövidítem le ezzel/,eritrit-stevia keverékét pektinnel összekeverem, ezekkel épp csak összeforralom, és már mehet is az üvegekbe!

Érdekesség!

Tudjátok mi sokszor szüreteltünk saját szőlőt!  A legkisebb rothadt részt, levelet, mindent igyekeztünk kiszedni belőle! Szerintetek a gép is ezt teszi, ha szüretel?

Vagy egyik éven a borzalmasan szélsőséges időjárás miatt, nagyon csúnya lett a szőlő termés!

Szinte csak a jó szemeket szedegettük le. Fejek nem is voltak!

Emlékszem az én drága páromnak mennyivel több dologgal kellett megtámogatni az anyagot ahhoz, hogy elérje a kívánt minőséget.

Tehát, gondolkodjunk egy kicsit, és sok mindenre rájövünk.

Feladat: Vissza a természeteshez, az egészségeshez, és akkor nagy baj nem lehet!