BORSMENTA

2021.03.30

Borsosmenta, /Mentha piperita/.Lágy szárú, évelő növény. 

Magassága 40-90 cm. Gyökértörzséből erednek módosult földbeli hajtásai (sztólói), valamint módosult földfelszíni hajtásai, melyek egyaránt alkalmasak gyökér- és hajtásképzésre.

A levelek rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. 

Fontos illóolajtartalmú növény. A friss növény 0,20-0,25% illóolajat tartalmaz, ennek fő alkotórésze a menthol (45-60%). Ez adja az olaj és egyúttal a növény jellegzetes hűsítőízét.

Virágzata álörvökből álló füzér. Virágai lila színűek, július és szeptember között nyílnak.

Illóolaj 0,5-4%-ban mentol /mentol és amenton/ .Klorogénsavat tartalmaz. A további tartalomanyagai: cserzőanyagok 6-12%-ban, flavonoidok, triterpének, keserűanyagok.

Mire alkalmazható? 

Teája reggeli üdítő italként, de "gyógyszerként" is értékes. 

Teakeverékben is használatos. Főbb hatásai: étvágyfokozás, szélhajtás, görcsoldás, epeműködés serkentése. Menstruációs zavarok. Emésztőrendszeri és húgyúti fertőtlenítés. Torokbántalmak, rekedtség, gyulladás.

Még mire alkalmazható? Illó olajainak alkalmazása: a mentaolaj a kozmetikai iparban, pl. a fog- és szájápolás területén igen elterjedt, fogkrémek, fogporok, szájvizek stb alkotórésze.

 A gyógyszeriparban segédanyag: külsőleges fájdalomcsillapítók, bedörzsölők része, íz- és szagjavító ágens.

 Az édesiparban cukorkák, rágógumik alkotórésze.  Gyümölcssalátákhoz, pulyka töltelékébe, szószok, mártások, teák, likőrök, ízesítésére is használhatjuk. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk. Illóolaját a cukrászatban is alkalmazzák.

FIGYELMEZTETÉS! Hosszú ideig nagy mennyiségben való fogyasztása, látászavarokat okozhat.

Illóolaját tilos gyermekeknél alkamazni, mert szív és légzésbénulást okozhat!