BOROSTYÁN

2021.03.29

A közönséges borostyán (Hedera helix) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj.

Közép-Európában egyetlen elterjedt faja. Európa nagy része mellett Délnyugat-Ázsiában honos. Levelei bőrneműek, ötkaréjuak. Virá ga gömbös, zöldessárga színű, termése borsó nagyságú, mérgező bogyó. 

Felhasznált része a levél.

Hatóanyagai: Hederoszaponin-C, flavonoidok, fenolsavak, polifenolok.

Hatása: Köptető, nyákoldó, antimikotikus, antibakteriális.

Alkalmazása belsőleg: Felsőlégúti hurut.

Bronchitis esetén.

Hörgőgörcs oldására.

 Kedvező környezetben (fákon, kőszirteken, falakon) 20-30 méteresre is megnő. Függőleges felület híján a talajt is beteríti. Főként árnyékos helyekre ültetik, kúszónövény, ami akár 20-25 méter mivel jól viseli a fényszegény környezetet, de napos helyeken is remekül érzi magát azután, hogy megerősödött. Sőt, a szárazságot is jól tűri.

Futónövény jellege miatt remekül használható csúnya felületek befuttatására, vagyis eltakarására, feldobhatod vele a kert téli látványát, rásegíthetsz vele a takarásra, ha a kerítésre futtatod, szóval sokféleképpen alkalmazható.

Én nagyon szeretem , számomra gyönyörű látvány egy borostyánnal befuttatott felület.

Sajnos saját környezetemben nem tudnám elviselni, mert kislány koromban azt hallottam , hogy a kígyók nagyon szeretnek benne lakni.

Lehet, hogy nem igaz, de bennem ez elültetődött jó mélyre!