BODZA

2021.03.29

A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) a bodza (Sambucus) nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is elterjedt faja.

Drogja a virág (Sambuci flos), valamint levele és érett termése (Sambuci folium et fructus). 

A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. 

A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak.

A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A- és B-vitamint - C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:

  • vasat
  • káliumot
  • kalciumot
  • magnéziumot
  • foszfort

valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).

A népi gyógyászatban a bodza volt "a szegényember patikája": ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.

A bodza hatásainak listája szinte végeláthatatlan:

Immunerősítő.
Erős izzasztó hatása révén lázcsillapító.
Vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő.
Enyhe hashajtó, enyhíti a székrekedés tüneteit.
Köptető, köhögéscsillapító.
Felszabadítja a légutakat.
Elűzi a bélférgeket.
Segít a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Antiszeptikus hatása miatt szájöblítőnek, szájvíznek is alkalmazható.
Hatékonyan csökkenti az asztma tüneteit.
Szíverősítő.
Megszünteti az árpát.
Külsőleg használva fertőtlenítő hatású.  

A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.

Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.

A fekete bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő ital kapható. 

A frissen szedett virágai palacsintatésztába mártva ki is süthetők,/nagyon finom, probáljátok ki/, illetve szörp is készíthető belőlük. Bogyói szederrel vagy almával elegyítve lekvár főzésére alkalmas. Leves is készíthető belőle.A bogyókból készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő.

 Helyenként pálinkát is főznek belőle - mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!

Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik.

Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.