BODZA
A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) a bodza (Sambucus) nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is elterjedt faja.
Drogja a virág (Sambuci flos), valamint levele és érett termése (Sambuci folium et fructus).
A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található.
A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak.
A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A- és B-vitamint - C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:
- vasat
- káliumot
- kalciumot
- magnéziumot
- foszfort
valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).
A népi gyógyászatban a bodza volt "a szegényember patikája": ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.
A bodza hatásainak listája szinte végeláthatatlan:
A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.
Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.
A fekete bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő ital kapható.
A frissen szedett virágai palacsintatésztába mártva ki is süthetők,/nagyon finom, probáljátok ki/, illetve szörp is készíthető belőlük. Bogyói szederrel vagy almával elegyítve lekvár főzésére alkalmas. Leves is készíthető belőle.A bogyókból készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő.
Helyenként pálinkát is főznek belőle - mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!
Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik.
Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.