ARANY CHIA

2021.03.27

Azték zsálya /Salvia columbariae/,  galambzsálya vagy "arany chia".

AZTÉK ZSÁLYA/Salvia columbariae/.A kaliforniai Chia nem évelő, egyéves lágyszárú növény . Magasságát tekintve változatos, a száraz helyen csak 3-4 centiméter magas törpealakok mellett jobb, ritkán magasabb helyen találhatók 30-50 centiméteres példányok.

Liláskék virágai júliustól szeptemberig nyílnak, az apró fekete-fehér magok pedig augusztustól szeptemberig érnek.

A kaliforniai chia a mediterrán éghajlatú , téli esővel és szubtrópusi hőmérsékletű régió jellegzetes faja. A faj nagyon elterjedt Dél-Kaliforniában .

A "chia" szó a navatl nyelv chian szavából származik, ami azt jelenti: olajos.

A chia mag nem újdonság. Ma már szinte nem létezik olyan táplálkozással, vagy akár fittséggel kapcsolatos blog, ahol nem szerepelne a csoda ételek között. Nekem kedvenc reggeli, vacsora kiváltó ételem a zabkása chia maggal!

Nem is hiába! 

Hiszen a mag rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz,  meglepően kevés kalória és igen alacsony glikémiás index mellett. A superfood jellemző tökéletesen megállja a helyét, mivel konkrétan több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a lazac. Gazdag fehérje forrás is, ezért a vegetáriánusok remek kiegészítője. Vitaminokban is gazdag, főleg A-, E-, C-, B1- és B2-vitaminokat és folsavat tartalmaz Az aztékok egyik alapvető tápláléka volt a hosszú utak során ezt ették , hogy erőt adjon nekik.

Hatása: Fertőtlenítő, emésztés javító, koleszterinszint csökkentő, immunerősítő, lázcsillapító hatású.

Belsőleges alkalmazása: Gyulladásoknál.

Neuro-vegetatív labilításnál.

Érelmeszesedés esetén.

Roboráló.

Külsőleges alkalmazása: Szemgyulladás.

Szájnyálkahártya gyulladás.

Bőrproblémák/ekcéma, psoriazis/

Hoztam nektek egy finom chia puding receptet!

- 1,5 evőkanál chia mag (bio boltokban biztosan megtaláljátok,- 100 ml cukrozatlan mandulatej (ez lehet sima tej is, vagy bármilyen növényi tej, ki mit szeret)- 3 teáskanál eritrit (vagy egyéb édesítő ízlés szerint)- gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés: Én általában uzsonnára fogyasztom és előző este szoktam elkészíteni. Fogok egy kis tálkát, vagy egy lezárható edénykét és beleteszem a chia magot és az eritritet, majd ráöntöm mandulatejet és jó alaposan összekeverem őket. Ennek nagy jelentősége van, tényleg jól keverjétek össze. Ezután lezárom az edényt, vagy teszek a tálkára egy kistányért és beteszem a hűtőbe. Reggel kiveszem a hűtőből és jó alaposan összekeverem megint és ha otthon vagyok és nem felejtem el, akkor napközben is keverek rajta egyet. Ez azért fontos, hogy minden mag megfelelően magába tudja szívni a nedvességet, mert előfordul, hogy összetapadnak és akkor nem lesz az igazi. Délután csak előveszem a hűtőből, keverek rajta még egy utolsót, majd teszek rá egy nagy adag epret de volt, hogy almát reszeltem bele, de gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel, vagy akár lekvárral is lehet fogyasztani, ki mit szeret. És már készen is van az isteni finom, egészséges, laktató, de mégis diétás desszert. És most, hogy megvan a tökéletes recept, nekiállhatok variálni!