APRÓBOJTORJÁN

2021.03.26

Párlófű/Agrimonia eupatoria/

Az apróbojtorján évelő, vadon termő gyógynövény.

 A drogot a párlófű, a rózsafélék családjába tartozó növény szárított virágos, föld feletti része szolgáltatja.

 A növény érdekessége, hogy "szaporodását" úgy oldja meg, hogy érett termései horgas sörtékkel az állatok szőrébe ragadnak, így vetve el magját.

 Jellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van.

Tartalma: fő hatóanyaga a cserzőanyag (10%), nikotinsav, valamint kovasav (10 - 12%), továbbá flavonoidok, króm keserűanyagok, nyálka és illóolaj.


Alkalmazása belsőleg: Gyomor bél, vastagbélgyulladás, hasmenés esetében alkalmazzák

 Gyomorfekélynél nagyon hatásos.

,,GYOMOR BARÁTJÁNAK NEVEZIK"

 Epe bántalmaknál, amikor besűrűsödik az epeváladék, más, keserű anyagokat tartalmazó gyógynövényekkel és borsmentával keverve úgy hat, hogy hígabb epe termelődik a májban, ezáltal az epesavak nem tudnak kicsapódni, így nem képződik újabb epekő. Epekő hiányában pedig epegörcs sincs

Népi gyógyászatban TBC, légúti hurut ellen.

Cukorbetegség ellen.

Külsőleges alkalmazása: ,,Énekesek, tanítók, színészek gyógynövényének is nevezik", mivel külsőleg lokálisan toroköblögetéssel segít a hangszálak gyulladásánál, valamint torok-, szájnyálkahártya- és ínygyulladásnál is. Az egyik legjobb gargarizáló szer a szájüregben előforduló sebek megszüntetésére.

Nehezen gyógyuló sebek kezelésére, enyhe felületi bőrgyulladásoknál borogatószerként és makacs reumás betegségeknél fürdőkúrában is kiválóan alkalmas, mint kiegészítő kezelés.

Lábszárfekélyek és aranyéri bántalmaknál is segít, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem elősegíti a seb behegedését is.

Kamaszoknál segíti az aknés kiütések gyógyulását.

.A tea elkészítése: egy teáskanálnyi mennyiségű drogot két deciliter vízzel leforrázunk, tizenöt percig állni hagyjuk, szűrjük, majd naponta két-három alkalommal fogyasztjuk.

. (Az apróbojtorján Bach-esszencia formájában fejti ki a legerősebb hatást a lelki életre.)