A NAGY VÉDELMI VONAL

2021.04.26

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer.


 Nagy csodálattal állok mindig a működése előtt. 

Mikor 1972- ben kezdtem az egészségügyi munkát, szinte azt sem tudtuk, hogy van immunrendszer. Egyetlen készítmény létezett a patikában  a Bronchovaxom.  

 Egy kicsit utána néztem és látom, még ma is forgalomban van. Broncho-waxom OM néven.

 MIt tud?

 Erősíti az immunrendszer működését, főleg állandóan visszatérő felső légúti problémák esetén.


Az immunrendszer működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. 


Ahhoz, hogy ez létrejöjjön és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen együtt dolgoznia.

 Az immunrendszer bármely részén bekövetkező változás betegséget okozhat, így szervezetünk védelmi vonala akár ellenséggé is válhat.


 Létezik egy  úgynevezett veleszületett, illetve szerzett immunitás.

 Az immunrendszer szervrendszere a nyirokrendszer, mely nyirokszervekből és őket összekötő nyirokerekből áll.

 A nyirokszervek közé tartozik a csontvelő, a csecsemőmirigy, a lép, a nyirokcsomók, és az egyéb immunfeladatokat ellátó sejtek halmaza, melyek megtalálhatók a bőrben és a különböző nyálkahártyákban.

Az emésztőrendszer nyálkahártyájához tartozó immunszervek a mandulák illetve a féregnyúlvány

A veleszületett immunitás sejtes elemei a fehérvérsejtek.

Fajtái:

LIMFOCITÁK, nyiroksejtek a T és B limfociták.

A T limfociták a csecsemőmirigyben, a B limfociták a májban és a vörös csontvelőben termelődnek.

GRANULOCITÁK: amelyek a vörös csontvelő őssejtjeiből keletkeznek. Vérárammal jutnak el a szervezet bármely pontjára. Típusai : Neutrofil, Bazofil, Eozinofil

MONOCITÁK: nagyméretű sejtek, makrofágok. Idegen anyagokat kebeleznek be, és enzimjeik segítségével le is bontják azokat!

Természetesen az immunrendszer működése ettől sokkal bonyolultabb, nem véletlenül már külön szakterület , immunológia szakosodott rá.

Immunrendszernek is ismerünk különböző betegségeit. 

Ilyenek  pl. a  másodlagos immunhiányos állapotok környezeti ártalmak (mérgezések, alultápláltság), a csontvelő megbetegedései, hematológiai betegségek, egyes fertőzések (HIV vírus) és orvosi terápiák (besugárzás, kemoterápia) stb. Fiziológiás állapotok is lehetnek okai az immunvédekezés csökkent voltának: köztudottan fejletlen a csecsemők immunrendszere, de gyengébb az idősek és a terhes nők immunvédekezése is. Itt a gyermekek immunrendszere kapcsán szeretném megjegyezni a természetes szülés, születés fontosságát. A születendő gyermeknek nincs kifejlett immunrendszere. Ha az újszülött természetes úton jön  a világra, szoros kapcsolatba kerül az anya hüvelyi baktérium flórájával is, ami rendkívül fontos az immunrendszere fejlődése szempontjából! Még arról is feltétlenül említést kell tenni, hogy amilyen az anya immunrendszere a placentán keresztül olyanná tudja táplálni a magzatot! Ugyanez a helyzet az anyatejnél is. Illetve feltétlenül meg kell jegyezni azt, amit az orvosok még nem szorgalmaznak eléggé, hogy az anyának szülés előtt 3 hónappal kötelező lenne jó minőségű Probioticumot fogyasztani !

Sokszor nem is gondolunk rá, hogy a császármetszéssel született gyermekek miért olyan betegesek!

Erős immunrendszer kevesebb betegség!


Betegségekhez vezet az immunrendszer túlzott reakciókészsége is, amikor egyébként nem káros jelenségek váltják ki annak túlműködését vagy túlzott reagálását, ez tapasztalható az allergiás folyamatok esetében (bőrallergiák, szénanátha, asztma, egyes bélbetegségek, kötőhártya-gyulladás bizonyos formái, anafilaxia, gyógyszerallergia, ételallergia stb).


Amikor az immunrendszer a szervezet saját, működésében nem megváltozott sejtjei ellen indít immunválaszt, autoimmun betegség jön létre. A kóros immunreakció a szervezet számos helyén kialakulhat és válthat ki makacs, nehezen kezelhető, vagy gyógyíthatatlan  betegségeket.


Szervátültetés kapcsán is lényeges szerephez jut az immunrendszer: az átültetett szervet idegenként ismeri fel, és ellene szintén reakciót indít, ami a szerv kilökődéséhez vezethet. 

Ezért van szükség szervátültetés után az immunrendszer működését korlátozó gyógyszerek hosszú ideig tartó alkalmazására, az immunrendszer erősítése ilyenkor nem ajánlott. 


Én nagyon szeretem az immunrendszerem. 

Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni érte! 

Nem feltétlenül csak a beszedendő dolgokra gondolok.

  Igen azok is  fontosak,  de legalább olyan fontos az , hogy milyen minőségű , mennyire feldolgozott ételeket fogyasztunk. ,,Amit eszel, azzá leszel!"

Van e szerepe a mozgásnak az életünkben!?

Tudunk e jóízűen nevetni?

Nagyon fontos! A mennyire lehet, kerülni kell a stresszt, a félelmet!

 Hiszen ezek mind, mind gyengítik az immunrendszerünk működését. 

Feltétlenül ügyelnünk kell a bélflóránk egészségére is.

Ehhez elengedhetetlenül fontos a kiváló minőségű  Probioticum  fogyasztása, hiszen köztudott, hogy az immunrendszer 80% ban az emésztőrendszerben foglal helyet! 

Jó szívvel állítottam össze egy kiváló immunrendszert támogató csomagot! 

Nagyon látványos, megbízható a hatása!

MI ezekkel támogatjuk az immunrendszerünket! Szeretném elmondani, hogy még a rettegett Covid 19 erői sem tudtak rést találni!!!

EGÉSZSÉGETEKRE, FOGYASSZÁTOK? SOK BAJTÓL MONDHATNÁM MINDEN BAJTÓL MEGMENTHETITEK MAGATOKAT! 

30 év Életviteli tanácsadói tapasztalat mondatja velem. Ne higgyétek el, azt amit oly sokszor hallotok, hogy ezt dobta a gép!

 Nem igaz, keressetek segítek!

Kattints a következő sorra.