A körömvirág gyógyhatásai

2020.09.22

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket.

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág.


A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Ennek a narancssárga virágú növénynek ma még mindig sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású.

Mindenki által ismert probléma, hogy sok baktérium ellenállóvá (rezisztenssé) válik az antibiotikumokkal szemben. Minél többet és minél felelőtlenebbül alkalmazzuk az antibiotikumat, annál több ellenálló baktérium törzs fog kifejlődni. Ennek megelőzésére két dolgot tehetünk: lecsökkentjük az antibiotikumok alkalmazását (így visszaszorítjuk ezen folyamatot), vagy keresünk alternatív utakat. Az orvosi körömvirág az utóbbi szempontjából egy remek választás lehet.

Egy friss kutatás összehasonlítja az orvosi körömvirág metanolos kivonatát tartalmazó hüvelykrém hatását egy antibiotikumot (metronidazol) tartalmazó krém hatásával. A vizsgálatot iráni nőkön végezték, akik baktérium okozta hüvelygyulladásban (bakteriális vaginózis) szenvedtek. A betegség tünetei az égető, viszkető érzés a hüvelyben, a megemelkedett hüvelyi pH (pH >4,5, a normális értéktartomány: 3,8-4,2), továbbá fehér lerakódások. Ha a kellemetlen szagú lerakódásokból mintát veszünk, majd lúggal leöntjük, akkor halszagot árasztanak. A növény virágát (Calendulae flos) egy helyi piacon vásárolták, amit szárítottak majd metanollal kivonatot készítettek. A krém alapja cetosztearil-alkohol, vazelin, glicerin, ásványi olaj, konzerváló anyag és antioxidáns keveréke. A vizsgálatban résztvevő személyek egy hétig használták a kenőcsöket, az eredmény pedig elég bíztató volt, minden nőnek elmúltak a tünetei. Az orvosi körömvirágot tartalmazó krém a metronidazolos krémmel azonos hatásosságúnak bizonyult. Az orvosi körömvirágos krém használata nem jár mellékhatásokkal, biztonságosan lehet alkalmazni rövid és hosszú távon egyaránt. Ezzel szemben a metronidazolos kenőcs használata közben felléphetnek mellékhatások, például hányinger, hányás, hasfájdalom, ízérzékvesztés és nem lehet fogyasztani alkoholt alkalmazásakor és terheseknek sem javallott, mivel magzatkárosító hatás léphet fel a terhesség alatti használatkor. Egy megfelelő minőségű körömvirág alapú készítmény tehát biztonságos alternatívája lehet az antibiotikumos kenőcsnek.


 

A körömvirág olaj tulajdonságai

 • gyulladásgátló, lazító hatású
 • karotinoid és flavonoid tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású
 • hegesítő, elősegíti a felhámképződést
 • szerkezetjavító, segíti az epitelizációt
 • szabadgyökellenes, fényvédő hatású
 • ödéma ellenes tulajdonságú


 

Miben segít

 • irritációra, kisebb sebekre, sérülésekre, fagyásra
 • száraz, érzékeny, durva bőrre
 • gyerekek bőrére, törékeny, gyengéd bőrre
 • megöregedett, ráncos arcbőrre
 • napégésre, borotválkozás vagy szőrtelenítés után begyulladt bőrre, rovarcsípésre
 • csalánkiütésekre, pirosodásra, kuperózisra
 • ekcémára, pikkelysömörre