A DIÓ

2020.10.13

Vajon ki emlékszik még erre a gyerekdalra? Jó tudom van olyan aki még soha nem hallotta !
,,Dombon törik a diót, a diót rajta vissza mogyorót , mogyorót " Igen itt van az ősz a betakarítás ideje. E két legismertebb csonthéjasunkról leginkább a finom sütemény illat jut eszünkbe! 

Ezenkívül még szinte felsorolhatatlanul sok értéke van a diónak. Szinte minden részét felhasználjuk.
Olyan izgatott vagyok! Alig várom, hogy kifejthessem gondolataimat az ősz aranyáról, a dióról. Képzeljétek el, már időszámításunk előtt 7000 évvel is találtak elhullajtott dióhéjakat!

Belegondoltatok már abba, hogy az agy olyan formájú mint a dió? Még a repedések, gyűrődések is az agykéreg formájára utalnak!
Tudtátok e, hogy a dió egy kincsestár! Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban.
Vitaminok tárháza található benne, különösen gazdag B1 vitaminban, de A, C, E vitamin is fellelhető benne.

Ásványi anyagok közül a jód, a magnézium, kálium, mangán található meg benne. Például a mangán és a réz a vérképzésben nagyon fontos. A benne lévő szelén a szívizom gyengeség ellen, illetve immunrendszer erősítő hatása miatt kiváló. Az omega-3 zsírsavaknak biztos forrása, főleg az alfa linolénsavnak amelyet a szervezetünk nem állít elő, de olyan létfontosságú telítetlen zsírsav, amit kívülről kell bevinni! Számtalan leírásban olvashatjuk, hogy az omega-3 zsírsavak kiváló szív és érrendszer támogatók. Az agyműködés támogatására is nagyon jó. Talán ismeritek azt a mondást:,, Lassú az agya egyen diót!".Teáját emésztési problémáknál, gyomorhurut, hasmenés esetén ajánlják!
Képzeljétek el, felfúvódás esetén pirított, tört dió bélből két három késhegynyi naponta elfogyasztva kiváló komfortérzet javító! Tumor esetében főleg emlőrákkal kapcsolatosan vannak pozitív megfigyelések. Például a Marshall Orvosi Egyetem kutatói egér kísérleteken figyelték meg pozitív hatását. Érdekes megfigyelés, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor /IGF-1/ néven ismert fehérjét, ugyanis ha ez az érték a vérben magas, akkor ez utalhat prosztatarák problémára. 
A belőle készült hidegen sajtolt olajak kiválóak salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez, de a kozmetikai ipar is nagy előszeretettel használja!A dió tömegének 65%-a zsír, ennek ellenére fogyasztásakor nem kell félni az elhízástól!A zöld dió is kiváló. Gondoltátok volna, hogy 6-szor annyi C vitamin van benne, mint a feketeszederben, 9-szer annyi mint a csipkebogyóban és 40-szer annyi, mint a narancsban.


A dió barkája különösen Oroszországban és Kínában használt gyógynövény.Fás részéből gyönyörű értékes bútorokat készítenek!
Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket erre a csonthéjba zárt csodára!
Azt tartják róla, hogy a lombja is gyógyhatású, aki a diófát szereti és ült már alatta, érezhette, hogy alatta még a levegőnek is gyógyhatása van!
Ja, és majdnem elfelejtem, régi vágyam a zöld dióból likőrt készítsek, de remélem, jövő júniusban nem marad el!
Esetleg közületek van valakinek jó receptje erre???